close
CímlapEgyetemi életPTE-ORFK együttműködés

PTE-ORFK együttműködés

2019. április 12.

A PTE és a Rendőrség április 12-én létrejött kontraktusának célja a Rendőrség hivatásos állománya sérültellátási kompetenciájának megteremtése az oktatás terén vállalt kölcsönös kötelezettségvállalással.

Ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési szerződést a Pécsi Tudományegyetem és a Rendőrség. Miseta Attila a PTE rektora szerint a Rendőrséggel több éve tartó együttműködés még a Skill labor építése előtt elkezdődött. Az együttműködés kölcsönös előnyökkel jár, a szereplők hittel vettek részt benne. Az újabb szerződés aláírásával egyre szélesebb körben fogja tudni az egyetem segíteni a rendőrség tevékenységét.

Balogh János, országos rendőrfőkapitány köszöntő beszédében kiemelte, hogy: „Az emberi élet értékét nem lehet pénzben kifejezni, s nem lehet összevetni semmit vele.” A Police medic a rendőrök egészségügyi képzése alapvetően azt jelentette, hogy a rendőri állomány tagjait felkészítették arra, hogy a szolgálat közben elszenvedett balesetek, sérülések ellátását a mentők kiérkezéséig el tudják kezdni, a sérültet stabil állapotba tudják hozni. De az élet felülírta az elméletet, mert „a gyakorlatban ez nem csak ezt jelenti, hogy sérült rendőrökön segítenek a kollegák éles helyzetben, hanem mivel a rendőrök kint vannak az utcákon, a közterületeken, így az ott keletkező helyzeteket is megoldják: többször szerepelt már a hírekben az, hogy a halál szélén lévő ember életét rendőr mentette meg. Ahogy egyre több ilyen végzettségű kollegánk van, úgy a statisztikai eredmények is egyre magasabb szintet mutatnak.

Balogh János kiemelte, hogy utcán, magánlakásokban, az események közvetlen közelében kezdik meg a rendőrök az életmentést, a helyszínre a mentők csak később, az ő a hívásukra érkeznek meg. A Rendőség olyan hatékonysággal végzi az életmentést, hogy legtöbbször stabil állapotban tudják a mentő szakszemélyzet részére átadni a sérültet.

Az országos rendőrfőkapitány azt is fontosnak tartotta, hogy a programban résztvevő rendőrök sokkal egészségtudatosabban élnek tovább, s bár nem fogják átvenni az orvosok és a mentők szerepét, ahogy a tűzoltókét sem, de egyre gyakrabban találkozhatunk majd olyan hírekkel, hogy a közterületeken szakszerű eljárásokat alkalmazó rendőrök segítettek életet menteni. „Ez nem csak a magyar rendőrség számára fontos, hanem mondhatom azt, hogy a magyar lakosság számára is az.” – mondta a megállapodás aláírása előtt Balogh János, országos rendőrfőkapitány.

Balogh Robert