close
Címlap3. Az egészség és a jóllétÁtadták a PEAC birkózócsarnokát

Átadták a PEAC birkózócsarnokát

Péntek délután avatták fel az idén 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétikai Club birkózóinak új otthonát Pécsett, a Stadion utcában. A beruházás során gyakorlatilag teljeskörűen megújult az egykori tornacsarnok, összesen mintegy 260 millió forintból.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2021 őszén vette át a Stadion utcai sporttelep vagyonkezelését Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától. A létesítmény komplex fejlesztésére a PTE a korábbi években elkészítette az ún. „Sportsziget” stratégiát, amely koncepció jelenti az irányvonalát a sporttelep beruházásainak. A PTE által készített stratégiában az infrastruktúra fejlesztésében kiemelt partnerként nevesítették a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubot. 

A komplex fejlesztés első lépéseként a PEAC beruházásában készült el a műfüves pálya és a második számú füves pálya felújítása. A PTE által benyújtott, a PEAC sikeres utánpótláseredményei révén megkapott pályázat keretében második lépésként készülhetett el a volt PMFC-tornacsarnok felújítása, mint a birkózók új otthona. A felújításra 138 millió forintot biztosított a Magyar Birkózók Szövetség döntése nyomán a Nemzeti Sportügynökség Zrt. (korábbiakban BMSK Zrt.). A beruházás teljes megvalósítása érdekében a Pécsi Tudományegyetem a fenti forrás mellé további 123 millió forintot biztosított. A felújítás terveit a Masszi Építész Iroda Kft. készítette el, míg a kivitelezést a Ména Trade Housing Kft. valósította meg. A beruházás során az egykori tornacsarnok teljes villamosrendszerét felújították, új gépészetet építettek ki, az összes nyílászáró cseréje megtörtént, továbbá a tető és a külső falak szigetelése is megvalósult az energiahatékonyság növelése érdekében.

A beruházás révén tehát új otthonra lelhetnek a PEAC egyesületébe a 2010-es években visszatérő birkózók, akik között számos utánpótlás válogatott készül jelenleg is. A felújításból azonban nemcsak a létszám tekintetében a százat megközelítő birkózók, hanem az idén százéves egyesület más szakosztályai és a PTE hallgatói is profitálhatnak. A korábbi tornacsarnok nyugati oldalán ugyanis

egy minden igényt kielégítő erősítő teremrészt alakítottak ki,

a PEAC által megkapott kiemelt vidéki sportegyesületi támogatás terhére.

A centenáriumát ünneplő PEAC várhatóan még az idei évben átadja a sporttelepen készülő kézilabdacsarnokot és új öltözőket, így a 2021-ben átvett sporttelep a város egyik igazi sportközpontjává válhat, mely a PEAC versenysport igényeit és a hallgatói sportot egyszerre tudja majd kiszolgálni.

A birkózócsarnok csütörtöki átadásán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kiemelte: a magyar kormány 2010 óta a folyamatos magyar sportsikerekhez fejlesztéseket is társított, így méltó beruházások jöttek létre.

Ennek egyik példája a pécsi birkózócsarnok, mondta, hozzáfűzve: az államtitkárság legfontosabb célja, hogy sportnemzetből váljon Magyarország sportoló nemzetté. Közölte: sok fiatal felhagy a sporttal, amikor bejut a felsőoktatásba, ezért az intézményeknek kiemelt szerep jut abban, hogy a tehetségek ne vesszenek el. Ezért államtitkárság a jövőben is kiemelten támogatja az egyetemi sportéletet – húzta alá.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke azt mondta, a csarnok létrejötte hétéves folyamat eredménye, egy széles összefogásra, komoly együttműködésre volt szükség a finanszírozás megteremtéséhez és a beruházás pályára állításához.

Közölte: a XXI. században a modern körülmények, a korszerű infrastruktúra elengedhetetlen ahhoz, hogy a sportolók eredményesek legyenek a különféle versenyeken, és ahhoz, hogy a magyar birkózósport a jövőben is tehetségeket legyen képes felvonultatni a nemzetközi megmérettetéseken. Pécs a beruházással visszakerült a magyar birkózósport térképére – jelentette ki.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte: a csarnok átadásának különös aktualitást ad, hogy a pozsonyi egyetem száz éve költözött Pécsre, és ezzel együtt az elsők között hozták létre.

Miseta Attila, a PTE rektora a kormány tevékenységét méltatta, miszerint a kabinet kiemelten kezeli a sportinfrastrukturális fejlesztése támogatását, s az egyetemi beruházások finanszírozásában - Pécsen is - jelentős részt vállal.

Decsi István, a PTE kancellárja, a PEAC társadalmi elnöke arról szólt, hogy a beruházás nemcsak az egyetem, de a város és a régió sportéletét is hosszú időn át szolgálja, tehát az a - infrastrukturális szempontból sok ideig hányattatott sorsú - helyi birkózósport szereplőinek méltó bázist kínál.

Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke azt mondta, az 1923-ban megalakult klub számos sikert ért el az elmúlt száz évben, s részben ezeknek is köszönhetők a PEAC új beruházásai, így a megújult birkózócsarnok létrejötte is. Közölte: mivel a kormányzat stratégiai ágazatként kezeli a sportot,

a jövőben még eredményesebb lehet a térség ma is legsikeresebbnek számító egyesülete.

 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni