close
CímlapSportLegó, salsa, bachata és kizomba - Spotify listákkal!

Legó, salsa, bachata és kizomba - Spotify listákkal!

2021. február 16.

Kovács Mónika (PTE TTK), a PTE Táncoló Egyetem salsa, bachata és kizomba oktatója.

Mikor és miért kezdtél el táncolni?
Pici korom óta szerettem volna táncolni, de sosem vitt arra az élet, hogy ezt be is teljesíthessem. Amikor egyetemre jöttem, egyszer csak szembejött velem egy sárga plakát. Eldöntöttem, hogy elmegyek a bemutató órára. Megnéztem és ott ragadtam. Kubai salsát kezdtem el tanulni a Dolce Dance Tánciskolánál, utána jött a bachata, majd a kizomba, és megismerkedtem a hozzájuk tartozó irányzatokkal. Az utóbbi pedig az egyik legújabb trend a világban.

Mi az a kizomba?
A kizomba egy tánctípus, ami a 90-es években indult világhódító útjára, majd érkezett meg Európába is, és pillanatok alatt meghódított mindenkit. Több irányzata van, könnyen elsajátítható, igazi jó sodró lendületű, amellett hogy

a mottója így hangzik: „séta egy ölelésben”.

Vagyis a páros két tagja összeölelkezve táncol, főleg a „hagyományos” változatában. Gondolj csak bele, mennyi endorfint szabadít fel egy ilyen hosszan tartó ölelés a táncosokban! Amikor - az egy zenére átlagosan jellemző - három percet végigtáncolja az ember, utána elönti a boldogság és szinte „lelebeg a táncparkettről”.

A kizombához képest hogyan jellemeznéd a bachatát és a salsát?
A bachata maga a romantika. Egy, a Dominikai Köztársaságból származó zene, amiben elsősorban a gitár játszik nagy szerepet. A dalokban egyébként legtöbbször

a nagy szerelmekről és a szív dolgairól esik szó.

Relatíve könnyen elsajátítható táncról beszélhetünk, emiatt népszerű is. Aki már valamivel magasabb szinten űzi, az már a különböző válfajait is táncolja: mint például a dominikai ,mely inkább a lépéstechnikában, míg a sensual bachata pedig a testmunkában (testhullám, különféle izolációk) gazdagabb.
A salsa pedig a buli és a pezsgés, az életigenlés.

A salsa a leggyorsabb?
Ha általánosságban veszem a tempóját, akkor igen. A bulijainkban általában mindhárom tánc megjelenik, bulitól függően akár külön termekben.

Mire készüljön az, aki salsázni kezd?
Azt szoktuk mondani, hogy 3 hónap, mire - persze ha foglalkozik vele, hallgatja a zenéket és részt vesz az órákon - rááll a füle a ritmusra és az alapokat stabilan el tudja sajátítani. Ahogy az ember lábában gyűlik a táncos kilométer, úgy stabilizálódik a tudása is. Mindenkinek igyekszünk sikerélményt adni, és

bárki meg tud tanulni táncolni, ha akar.

Ráadásul hétről hétre kulturált és jó mozgásformát is űzhet egy nagyon jó csapatban, szóval akár terápiaként is javaslom!
A tánc fejleszti az emberek kreativitását. Úgy szoktam mondani, hogy ez olyan, mint a legó: megtanulják az órákon az alap építőkockákat, vagyis a figurakészletet, és rajtuk áll, hogy az adott zenére hogyan építkeznek, mit hoznak ki belőle. Emellett pedig a fesztiválokon, további workshopokon ezt még tovább tudják gazdagítani, és a már stabilan elsajátított „lego-házuk” mellé számos további kiegészítést  tudnak kirakni a készletből - az ilyesmi nagyon inspiráló!

Hol lehet Pécsen gyakorolni?
Több tánciskola is jelen van a városban, én a Dolce Dance Tánciskola tagja vagyok, ami több mint 14 éve működik az ország városaiban, Pécsett pedig több, mint 10 éve. Reméljük, ezt tavasszal már meg is tudjuk ünnepelni a szegedi minifesztivállal. Az ilyen, minden tavasszal megrendezett születésnapi hétvégére minden város, amiben ez a tánciskola jelen van, készül. Nagyon jó, amikor az ilyen eseményeken megismert új táncos pajtikkal is találkozhatunk. Rengeteg barátot ad a tánc az ilyen rendezvényeinken keresztül is, és sokszor szoktam mesélni a kezdőknek, hogy az ország más városaiban velük együtt sokan kezdenek táncolni, akikkel aztán nagyon jó a rendezvényeinken találkozni.

Hogyan hatott a táncos csapatra a vírus?
Létrehoztunk egy online csoportot, ahol heti rendszerességgel vehetnek részt az órákon ingyenesen a virtuális térben. Persze ez nem a páros gyakorlatok, hanem főként a saját stílus fejlesztésének ideje, ez került előtérbe, mert a legtöbben nem párral érkeznek az óráinkra sem, így otthon sincs feltétlenül olyan, akivel táncolhatnak.

Minden kubai zenére mindenfajta táncot lehet táncolni?
Adott zenére adott stílust/táncot táncolunk. Ha valaki már haladó szinten van, akkor szúrós szemmel tudunk nézni, ha már az adott táncon belül valaki nem azt táncolja, amihez a stílus passzol – gondolok itt például a vonalas és a kubai salsa különbségeire stb. De az elején már az is nagy segítség, hogy eléggé más mindegyik zene. (nevet)

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni