close
CímlapKultúraInternational Seasons

International Seasons

2023. szeptember 19.

Számos magyar és angol nyelvű előadással és érdekes programmal vár idén is az International Seasons. A PTE Nemzetközi Igazgatósága által szervezett, immáron az egész tanévben zajló programok egy részét élőben is követni lehet majd a sorozat Facebook oldalán, ahol részletes eseménysort, valamint további információkat, érdekességeket, aktualitásokat is találhat az érdeklődő: https://www.facebook.com/InternationalSeasonsPTE


Nemzetközi nap Pécsen!
ICDiP 2023
Szeptember 20. 17:00 – 23:00
Széchenyi tér

Idén másodszor rendezik meg az International Culture Day in Pécs a Pécsi Napok keretén belül. A programot a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatósága állította össze. Számos nemzetközi és hazai fellépővel várjuk a kedves érdeklődőket Pécs főterére.

A részvétel mindenki számára ingyenes!

ICDiP

Programjaink:

  • 17:00 – A PTE Táncoló Egyetem műsora 
  • 17:40 – Olivér Zrínyi, a PTE Művészeti Kar növendékének gitárkoncertje 
    Közreműködik: Janó Attila (ének), a PTE Művészeti Kar hallgatója

  • 18:10 – Ballet Camara interaktív nyugat-afrikai dob-és táncshow 
    A PTE nemzetközi programjainak kihagyhatatlan fellépői ezúttal is látványos afrikai dob- és táncshow-val érkeznek Pécsre!

  • 19:20 – Oriental Fusionett – egyiptomi hastáncshow 
    A csoport tíz éve táncol együtt, a fúziós, modern hastáncot képviselve. Hazai és nemzetközi versenyeken dobogós helyezést értek el. Tagjai között van pécsi, bikali és szekszárdi. Közülük ketten a PTE-n végeztek, és dolgoznak. Gyenis Boglárka a Táncoló Egyetem egykori jógaoktatója, valamint a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézet táncoktatója. A tánccsoport fellépésében a PTE Táncoló Egyetem Jubileumi Gálaműsorán is gyönyörködhettünk.

  • 20:10Erual koncert
    Erual, 22 éves énekes-dalszerző Bretagne-ból, már fiatalon megkezdte zenei pályafutását és zongoratanulmányai a kezdetektől fogva saját dalok komponálására ösztönözték. 2020-ban a Rennes-i Egyetem “Á vous de jouer!” tehetséggondozó programjának díjazottja lett. 2019-ben és 2021-ben két EP-t jelentetett meg majd 2022-ben “Cité soleil” címmel kiadta első albumát is. Számait a pop, elektro-pop, indie, világzene és francia varieté stílusjegyei inspirálták. Zenéje virágmámoros és napsütötte világba kalauzolja el a hallgatót, ahol a narratíva és szubjektum álomszerű házassága tárul elénk.

  • 21:30 – Sena Dagadu koncert
    A magyar könnyűzene meghatározó alakja, a hazai popkultúra központi figurája. Sena ezúttal trióban érkezik Pécsre, Élő Márton és Pásztor Ákos kíséretében.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

 


 

Drying Rivers
Szeptember 25. 18:00
Tudásközpont (Universitas u. 2/A)

 

Challenges and perspective in an uncertain future
Thibault Datry, az INRAE Riverly (Lyon) tudományos igazgatójának angol nyelvű előadása.

A rendezvény bárki számára nyitott és díjmentesen látogatható!

Thibault Datry édesvízi ökológus, az INRAE tudományos igazgatója, az időszakos folyók és patakok témakörének egyik legjelentősebb kutatója. Kutatásai középpontjában a kiszáradó folyók ökológiája áll, különös tekintettel arra, hogy az áramlás megszűnése hogyan befolyásolja a közösségek dinamikáját és a szervesanyag-feldolgozás mikéntjét.

Drying Rivers

Az időszakos vízfolyás-szakaszok minden vízhálózatban előfordulnak, és globális léptékben már nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint az állandóak. Az időszakos vízfolyásokra jellemző, hogy rendszeresen megszűnik bennük a vízáramlás, vagy akár teljesen ki is száradnak. Az áramló, nem áramló és száraz fázisok ismétlődő váltakozása szabályozza e vízfolyások biodiverzitását és ökológiai folyamatait, amelyek hatással vannak az alsóbb, állandó szakaszok folyamataira is. Az előadás azt mutatja be, hogy az időszakos szakaszok vízforgalma – különösen a száraz fázis – hogyan befolyásolja a biodiverzitást és a vízhálózat ökoszisztéma működését különböző térléptékekben. Az időszakos vízfolyások lehetséges jövőjének felvázolása után az előadó bemutatja az állandó és kiszáradó szakaszok vízkezelési vonatkozásait is. Eközben szót ejt konkrét és megvalósítható ajánlásokról, melyek segíthetnek tisztázni, hogy az időszakos szakaszok hogyan befolyásolják a hozzájuk kapcsolódó állandó jellegű szakaszokat, és mit jelent ez a vízhálózat-léptékű hatékony kezelés szempontjából. 

Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk az időszakos vízfolyások fontos szerepét, az az átfogó folyógazdálkodást, valamint folyóink és patakjaink ökológiai integritását is veszélyezteti.

 

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Az International Seasons programsorozat korábbi programjai és további eseményei az alábbi Facebook oldalon találhatóak: https://www.facebook.com/InternationalSeasonsPTE/events 
Instagram oldal: @internationalseasonspte

International Seasons

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni