close
CímlapMagazinProgramkavalkád a városban

Programkavalkád a városban

2023. szeptember 15.

Sűrű és változatos programok várják a következő egy hétben a pécsieket, illetve a Pécsre látogatókat. A dömping szombaton a Zsolnay Negyed Éjszakájával indul, majd a Pécsi Napokkal és a 7. Tanuló Város Fesztivállal folytatódik hangott el a szeptember 14-ei sajtótájékoztatón a Civil Közösségek Házában. A Pécsi Tudományegyetem több karával is találkozhatunk majd a rendezvények alatt, emellett szeptember 22-én pályaválasztási információs pulttal is kitelepül az egyetem.

Egyéjszakás kultúrkalandra invitálja az érdeklődőket a Zsolnay Negyed Éjszakája szeptember 16-án, ahová nem csak egyéni látogatókat és családokat, de osztálycsoportokat is várnak a rendezők. Lesznek gyerekprogramok, kreatív foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések, zsolnay „varieté” előadások, villámkoncertek, bűvész- és akrobatashow is. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják Pécs legújabb szabadtéri játékát, ami a Zsolnay Kalandjáték az éjszakában nevet viseli. Az online játék célja, hogy a résztvevők Zsolnay Vilmos szemével ismerjék meg a város ikonikus negyedét, Vilmos életének főbb szakaszait, és a Zsolnay gyár történetének jelentősebb állomásait. Az este folyamán a látogatóközpont felső szintjén a tudományé és a VR Univerzumé lesz a főszerep.

Szeptember 20-án az International Cultural Day in Pécs (ICDIP) programjaival indul útra az idei Pécsi Napok. Fellép a PTE Táncegyüttes, illetve gitárkoncertet ad Olivér Zrínyi, aki a PTE Művészeti karának klasszikus gitár szakos hallgatója, emellett egyik közreműködője a PTE tegnap bemutatott nemzetközi szakácskönyvének. A PTE nemzetközi programjainak kihagyhatatlan fellépője a Ballet Camara csapata, akik ezúttal is látványos afrikai dob- és táncshow-val érkeznek a városba. Este a magyar könnyűzene meghatározó alakja Sena Dagadu, trióban, Élő Márton és Pásztor Ákos kíséretében fog fellépni.
Pénteken indul, így ezen a napon a 7. Tanuló Város Fesztiválé lesz a főszerep.
Három napon át 25 helyszínen, 67 regisztrált résztvevővel a tanulás és a tudásátadás gyakorlati példáira építve, a felfedezéses és élményközpontú ismeretszerzés áll majd a központban. Az idei eseménysorozat három téma mentén építi fel a programokat: Tegyük a tanuló várost okos és kreatív közösséggé: science-shop program, Identitás – összetartozás – hagyomány, Környezet- és egészségfejlesztés. A részletes program nem csak időpont, de helyszín, korosztály és közreműködők alapján is kereshető. Az iskolai csapatok pontgyűjtő útlevelet is kiválthatnak, melyre a helyszínek felkeresésével összesen 10 pecsétet lehet összegyűjteni, az infopontban leadott pontgyűjtők sorsoláson vesznek részt, ahol a felfedező csapatok nem csak tárgynyereményeket, de további élményeket is szerezhetnek.

Szeptember 22-én tartják az Európai Mobilitási Hét Autómentes napját, ennek keretében ingyenesen lehet majd közlekedni a TükeBusz Zrt. járataival.
A fesztivál keretében, pénteken a PTE Közgazdaságtudományi Kara várja a Kossuth téren azokat, akik szeretnének többet megtudni a pénzügyi tudatosságról, illetve a kar által nyújtott képzési és továbbképzési lehetőségekről. A pénzügyi tudatosságról készült kvíz kitöltői között nyereményeket sorsolnak ki, a gyerekeknek pedig pénzkészítő workshoppal készülnek.
A PTE Műszaki és Informatikai Kar ugyanezen a napon hegesztő szimulátorral, hidrogénes biciklivel, illetve a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium pályázat kiállításával várja a pécsieket, de megtudhatjuk hogyan történik egy épület tervezése a legkorszerűbb 3D technológiák és BIM módszertan alkalmazásával.

Óvodásoknak és általános iskolásoknak szól a PTE Kultúrtudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Dienes-játékok programja. Az egyetem munkatársai szellemi termékként (know-how) fogalmazták meg Dienes Zoltán, a matematikatanítás világhírű professzoráról, egyben a PTE díszdoktoráról elnevezett Dienes matematikai laboratórium eszközcsomagot, amely komplex módon alkalmazható a matematikatanításban és a kapcsolódó fejlesztő programokban. A játékcsomag kialakításánál alapelvek voltak az egységes kialakítás, a tanulási fókusz, a szabad modellezés, valamint a későbbi applikáció fejlesztés lehetősége.
A PTE Művészeti Kara szeptember 21-én kiállítással, a PTE Rézfúvós Kvintett koncertjével, szeptember 22-én oktatási módszer bemutatóval készül a Tanuló Város Fesztiválra.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni