close
CímlapTudományA logikus gondolkodás fejlesztése

A logikus gondolkodás fejlesztése

2021. november 23.

Gyermekközpontú pedagógia – a logikus gondolkodás fejlesztése a Dienes-módszer segítségével címmel tartottak konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 22-én Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. Az eseményen olyan logikai társasjátékokat mutattak be, amelyeket az egyetemi kar munkatársai Dienes Zoltán professzor szellemi öröksége nyomán fejlesztettek ki a világhírű Piatnik gyárral együttműködve.

A Centenáriumi rendezvénysorozat hétfői állomásán a szekszárdi születésű Dienes Valéria fia, Dienes Zoltán tudományos munkásságát ismerhették meg a résztvevők. Dienes Zoltán a matematikatanítás világszerte ismert „művésze” volt. 

Neve talán mindenki másénál jobban összekapcsolódott a matematikatanítás forradalmi megújításának elméletével és gyakorlatával.

A konferencia bemutató foglalkozásán a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola diákjai elsőként próbálhatták ki a Piatnik által gyártott Dienes-játékokat, amelyeket az előadáson Gyöngyösi Gábor, a cég ügyvezető igazgatója ismertetett.

„A jövő pedagógusainak képzése során kiemelt feladatunk olyan alternatív pedagógiai módszerek használatának megismertetése, amelyek hozzájárulhatnak a jövő nemzedékének tanulási folyamatainak támogatásához. A konferencia kitűnő lehetőség az új pedagógiai módszerek elméleti és alkalmazott ismereteinek elsajátítására”

- nyilatkozta a KPVK dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor.

Dienes Zoltán 2010-től a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora. A KPVK-n 2017 óta pályázati, városi és megyei önkormányzati támogatással Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpont működik. Feladata Dienes Zoltán szellemi hagyatékának gondozása, és ennek jegyében olyan interdiszciplináris szakmai programok koordinálása, amelyek hozzájárulnak a pedagógiai gyakorlat megújításához, a gyermekkultúra témakörével foglalkozó szakemberek hazai és nemzetközi együttműködésének kialakításához. Gazdag szellemi hagyatékának hasznosítása a hazai pedagógiai gyakorlatban mindnyájunk feladata, de Szekszárd városának kitüntetett része lehet ebben, hiszen ehhez a városhoz sok szállal kötődik a Dienes-család.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni