close
CímlapKultúraErual, az ICDiP 2023 egyik sztárfellépője

Erual, az ICDiP 2023 egyik sztárfellépője

2023. szeptember 18.

Szeptember 20-án az ICDiP 2023 rendezvényen találkozhattok Eruallal a színpadon. A pécsi fellépés apropóján készítettek a rendezvény szervezői interjút az énekesnővel. 

A 22 éves énekes-dalszerző Bretagne-ból már fiatalon megkezdte zenei pályafutását és zongoratanulmányai a kezdetektől fogva saját dalok komponálására ösztönözték. 2020-ban a Rennes-i Egyetem “Á vous de jouer!” tehetséggondozó programjának díjazottja lett. 2019-ben és 2021-ben két EP-t jelentetett meg majd 2022-ben “Cité soleil” címmel kiadta első albumát is. Számait a pop, elektro-pop, indie, világzene és francia varieté stílusjegyei inspirálták. Zenéje virágmámoros és napsütötte világba kalauzolja el a hallgatót, ahol a narratíva és szubjektum álomszerű házassága tárul elénk.

Mikor és mi inspirált arra, hogy elkezdj zenélni?

Születésem óta mindig is zenei környezetben éltem otthon, és nagyon fiatalon kezdtem el hangszeren játszani, így nem mondanám, hogy befolyásoltak, max csak a kíváncsiságom vagy egyszerűen a folytonossága annak, amit mindig is ismertem. Néhány év múlva elkezdtem saját dalokat írni zongorán, az alkotás szeretetéből fakadóan. Nem tudnám megmagyarázni, 10 évesen egyszerűen csak azt gondoltam, hogy ez olyan jó móka!

Bretagne-ban születtél. Vannak breton/kelta felmenőid?

Valójában igen, breton származású vagyok, és a breton volt a nagyszüleim anyanyelve. Vicces történet, a szüleim eredetileg breton tanárok voltak, így az iskolában bretonul beszéltem, mielőtt középiskolás koromban külföldre mentem a családommal. A kelta/breton kultúrában nevelkedtem a zenén keresztül is. Zenész vagyok egy Bagadban (egy breton tradicionális zenei csoportban), ahol skót kisdobon játszom.

Kezdettől fogva szólókarriert terveztél?

Mindig is egyedül játszottam és alkottam zenét. A zenei hangszerelés terén is mindent magamtól tanultam meg. Szóval igazából sosem terveztem szólókarriert, mindig is csak magam készítettem zenét, mert szerettem megtanulni, mi hogyan működik. Mindazonáltal, amikor gimnazista voltam, egy bandában játszottam a legjobb barátaimmal, és ez egy csodálatos élmény volt!

A gitárt vagy a zongorát részesíted előnyben?

Nos, mindkettőt szeretem, de azt hiszem, a zongorát választanám, mert régebb óta játszom rajta. Körülbelül 7 éves koromban kezdtem el zongorázni tanulni, és azóta sem hagytam abba a játékot!

Milyen zenei hatások és irányzatok érvényesülnek a munkádban?

Valójában nagyon sok különböző zenei műfajt hallgatok. Azt hiszem, mindegyikből egy kicsit beleviszek a saját zenémbe, még ha popzenét is csinálok. Természetesen sok popzenét hallgatok, de emellett indie, hip-hop, r&b, klasszikus zene, soundtrack és rap zenét is, hogy csak néhányat említsek.

Kik a kedvenc zenészeid? Van olyan magyar művész, akit ismersz és szeretsz?

Annyi művész van, akit szeretek és csodálok, hogy nehéz választani! De nagyon nagy rajongója vagyok Labrinth-nak és imádom őt mint zeneszerzőt. Ezen kívül nagyon sokat hallgatok Harry Styles-t, Billie Eilish-t és testvérét Finneas-t, Saint Levant-ot és Raye-t jelenleg.

Jártál már korábban Magyarországon?

Nem soha ez lesz az első alkalom, hogy itt vagyok!

Szeptember 20-án a pécsi ICDiP-en, a főtéren lépsz fel. Ez lesz az első magyarországi koncerted is. Hogy érzed magad ezzel kapcsolatban? Mit üzensz a diákjainknak és a leendő magyar rajongóidnak?

Nagyon izgatott vagyok, hogy szeptemberben Pécsre jövök, és nagyon örülök, hogy ott játszhatok, hogy megismertessem veletek az én kis zenei univerzumomat, amit a kezdetektől fogva egyedül építettem fel, és amire nagyon büszke vagyok ! Remélem, hogy élvezni fogjátok a zenémet, és hogy nagyon jól fogjátok érezni magatokat, amiben én is biztos vagyok!

Interantional Seasons

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni