close
CímlapEgyetemi élet50 ínycsiklandó étellel a Föld körül

50 ínycsiklandó étellel a Föld körül

2019. február 05.

A tavaszi szemeszterben lát napvilágot egy készülőben lévő különleges könyv, amelyhez a recepteket a PTE hallgatói küldték be, és 50 különböző nemzet ételei közül mutatnak be egyet-egyet Algériától Vietnámig. Feltettem néhány kérdést ezzel kapcsolatban Berta Anikónak, a PTE ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) irodavezetőjének, akitől ez a csodás ötlet származik.

Mióta foglalkozol külföldi hallgatókkal?

2002 óta dolgozom az orvoskaron, először angol orvosi szaknyelvet tanítottam magyar hallgatóknak, majd később elkezdtem magyar orvosi szaknyelvet tanítani az angol programon. Minden a magyar óráimon kezdődött, hiszen a nyelven kívül igyekeztem a nemzetközi hallgatókat a magyar kultúrával és magyaros ízekkel is megismertetni. Azt szerettem a legjobban, amikor elsőéves csoportokat kaptam és 4 szemeszteren keresztül tudtam őket tovább vinni, felkészítve őket a magyar vizsgára, ami nélkül már jó pár éve nem lehet feljebb menni harmadévre. Aztán 2014-ben átvettem az EGSC iroda vezetését, így mindennapos lett a kapcsolatom a külföldi hallgatókkal, mivel az irodám elsődleges feladata biztosítani a hallgatók érdekeinek képviseletét.

Mindig is tudtad, hogy ennyiféle kultúrával fogsz együtt dolgozni?

Angol-német szakon végeztem a pécsi bölcsészkaron, ezekkel a kultúrákkal tantárgyi szinten is ismerkedtünk, sokat utaztam és nyitott voltam más kultúrák irányába is. Nagyon örülök annak, hogy az orvoskar vezetése kiemelt figyelmet szentel a kulturális különbségek megfigyelésének, azok oktatók felé történő ismertetésének, hiszen a hallgatókkal történő sikeres kommunikáció és oktatásuk egyik alappillére a kulturális különbségek ismerete és azok elfogadása.

Hogyan látod, mennyire főznek a hallgatók?

Nagyon sokukról tudom, hogy rendszeresen főznek, mert két évig dolgoztam egy, közvetlenül a hallgatók részére beüzemelt mikrók és isteni illatok mellett lévő irodában. Sok hallgató hoz magával főtt ételt, amelyet általában előző este készítenek, sokszor több napra előre. Tavaly volt például egy nigériai származású hallgatónk, aki az orvosi egyetemet három kisgyerek mellett végezte el. Egyszer elmesélte, hogy néz ki nála egy átlagos hétvége. Minden hétvégén szombat reggeltől vasárnap estig főz, majd az egy hétre elegendő ételeket kisebb adagokban lefagyasztja. Másokat pedig a hangjuk alapján felismernek az ételszállító cégek diszpécserei, merthogy ők csak rendelnek.

Honnan jött a nemzetközi szakácskönyv ötlete?

Az ötlet és kezdeményezés tőlem származik, az inspiráció viszont egy angol lánytól, aki már végzett, és orvosként dolgozik. 2018 júliusában az orvosavatás előtti napon megkeresett Rebecca Connearn és átadott nekem egy nagyon kedves ajándékot. Pécsi évei alatt minden egyes Nemzetközi Esten ő készítette el a brit nemzeti asztal finomságait, de soha semmit nem tudtam megkóstolni, mert arra figyeltem, hogy minden rendben legyen a rendezvény körül. Összefűzte nekem azokat a recepteket, melyek alapján az ételeket készítették. Nagyon nagy becsben tartom, csakúgy, mint a többi, hallgatóktól kapott receptjeimet.

Az ötlettel felkerestem rektor urat és dékán urat, mindketten nagy örömmel fogadták a kezdeményezést és úgy döntöttünk, hogy a felhívásunkat az egyetem minden külföldi hallgatója részére kiküldjük, így az elképzelést összegyetemi szinten megvalósítva. A Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság munkatársaival, egy nagyon jó csapattal dolgozunk A Multicultural Recipe Book nevű projektünk sikerén. A kötet címe az egyik kínai recept „Three Delicacies on Earth” nyomán „50 Delicacies on Earth” lesz. 49 külföldi és 1 magyar receptet fog tartalmazni a könyv, amely várhatóan március közepén jelenik meg, magyarul és angolul, és országos terjesztésbe is kerül. A Nemzetközi Tavasz nyitó rendezvényén, a Nemzetközi Esten fogjuk beharangozni.

A receptek hallgatóktól származnak?

Igen, mindegyik recept hallgatótól származik, Algériától Vietnámig terjed a skála. Kiemelt figyelmet szentelünk a PTE új, hallgatói nagykövet programjának, 4 hallgatói nagykövetünk (Kajmán-szigetek, Kamerun, Jordánia, Nigéria) receptjét is tartalmazni fogja a könyv.

Hogyan fog kinézni a készülő gyűjtemény? Minden étel el is készül?

Minden ételt elkészít a projekt séfje, Lokodi Ákos a receptet beküldő hallgatóval. A könyv egy exkluzív, nagy alakú kiadvány lesz, amit jó kézbe fogni. Minden receptre négy oldalt szánunk, és Kalmár Lajos szép fotóival illusztráljuk a recepteket. A borral társítható ételek mellé egy borajánlóval készülünk: az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a Pécsi Borozóval karöltve a Pannon régióban termelt borfajták közül választja ki az ételekhez passzoló italokat. Ez egy nagyon izgalmas feladat, hiszen nemzetközi ételekhez helyi borokat ajánlunk. További közreműködő partnerünk a Zsolnay Manufaktúra, néhány ételt Zsolnay porcelánban fogunk tálalni.

Jellemzően mennyire kellenek egzotikus alapanyagok az ételek elkészítéséhez? Ezek beszerezhetők Magyarországon?

Azt kértük a hallgatóktól, hogy lehetőleg olyan recepteket küldjenek be, amikhez könnyen beszerezhetők az alapanyagok Pécsett is. Nagyon sok hallgatónk érkezett óceánpartról, szigetekről, tengerek mellől, ők általában hiányolják az otthon megszokott alapanyagokhoz való hozzáférést. Számos halrecept érkezett, a halakat és rákokat be tudjuk szerezni, csakúgy, mint az afrikai és ázsiai konyhák tipikus hozzávalóit és fűszereit. A Nagy Jenő utcában található Choy üzlet valamint az Ízes Magyar Csemege szponzorálja a könyvben bemutatásra kerülő ételek elkészítését, a főzéshez szükséges alapanyagokat tőlük kapjuk.

Mi a célja ennek a receptgyűjteménynek?

A célunk az, hogy bemutassuk, milyen sok országból vannak hallgatóink (csak 50 fér a kötetbe) és milyen ételek jellemzőek rájuk. Mindannyian szeretünk enni, új ízeket kipróbálni, az ételek összeköthetnek minket. Az étkezés sokkal több annál, hogy táplálékot veszünk magunkhoz, az étkezés közösségi élmény. Többek között ezért is várjuk, hogy elkészüljön az új orvoskari épület, melynek menzája is lesz.

Milyen érzés folyamatában benne lenni a megvalósulás során?

Izgalmas. Nagyon izgalmas. Remélem, minden rendben lesz és sikeres projektet zárunk.

A nemzetközi hallgatók népviseletét bemutató naptár szintén nagyon jó ötlet volt, idei naptár is lesz?

Az elmúlt években több, városi civil szervezet munkáját ismertem meg, így kerültem kapcsolatba a Pécs-Normandia Lions Clubbal. Münster Edinával karöltve összeállítottunk egy multikulturális naptárat 12 egyetemista közreműködésével, amelynek bevételével a Lions Club által működtetett anyaszállást segítettük. Bár nagyon nemes volt a szándékunk, arra a következtetésre jutottunk, hogy nem készítünk több naptárt, ellenben folytatjuk a 2018-ban kezdett tradíciót: minden Nemzetközi Esten felvonultatunk egy nemzeti viseleteket bemutató show-t.

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni