close
CímlapEgyetemi életDr Zsidó András Norbert a Fiatal Kutatók Akadémiájának új tagja

Dr Zsidó András Norbert a Fiatal Kutatók Akadémiájának új tagja

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének és tagjainak támogatása mellett, 2019 májusában megalapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés is, az MTA céljaival és küldetésével összhangban.

A szervezet tagjának az jelölhető, aki az MTA köztestületének tagja és első PhD-fokozatának megszerzése óta kevesebb, mint 12 év telt el, valamint taggá válása évében még nem tölti be 40. életévét. Minden évben 12 új tag kerül megválasztásra – reprezentálva az Élettudományok, Humán- és Társadalomtudományok, valamint a Természettudományok szakterületeit – addig, amíg 2022-ben az FKA létszáma el nem éri a maximális taglétszámot, a 60 főt.

A 2021-2026-os időszakra a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) tagjává választotta Dr. Zsidó András Norbertet, a PTE BTK Pszichológia Intézet kutatóját.

Az FKA korábbi tagjainak listája elérhető itt, a 2021-ben megválasztott 12 új tag teljes listája pedig itt.

Az FKA szerteágazó eddigi tevékenységét jól illusztrálja, hogy tagjai 2018-ban felmérést készítettek a fiatal magyar kutatók helyzetéről és problémáiról, az FKA több fontos témában is tudománykommunikációs workshopokat illetve fórumokat tartott. Utóbbiakon az ismeretátadás és ismeretszerzés mellett közvetlen kommunikációs lehetőséget biztosított a fiatal kutatói réteg és a kutatási pályázatok kiírói valamint az MTA Doktori Tanácsának vezetői között. Programjainak többsége az MTA YouTube csatornáján visszanézhető.

Az 5. Fiatal Kutatók Fórumán 2021. május 5-én 10:00 órai kezdettel Barabási Albert-László ad elő A tudomány tudománya. Egyéni tudományos életpályák kvantitatív értékelése címmel, melyet nyilvános vitaülés követ.

Az FKA tagjai egyeztetettek a fiatal kutatókat érintő kérdésekről, pályázatokról és életpályamodellről a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete és a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviselőivel is. Az FKA 2021 nyarán tervezi a 2018-as, fiatal kutatókat érintő felmérés folytatását is. Emellett idén kísérleti jelleggel elindított egy, a Kuratóriumtól független, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjjal kapcsolatos mentorprogramot, továbbá felhívta a figyelmet a COVID-19 járvány fiatal kutatói életpályára gyakorolt negatív hatásaira is.
 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni