close
CímlapSportBoccia sportágban szerzett paralimpiai kvótát a PTE-s Szabó Alexandra

Boccia sportágban szerzett paralimpiai kvótát a PTE-s Szabó Alexandra

2024. június 04.

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) 2024. június 4-én kapta meg a hivatalos értesítőt a Nemzetközi Boccia Szövetségtől (BISFed), hogy a jelenleg a világranglista harmadik helyén álló sportolója, Szabó Alexandra a BC4 kategória egyéni küzdelmeiben kvótát szerzett a párizsi paralimpiai játékokra.

Alexandra a kvalifikációs időszakban egyéni ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon, mely mellett 2021 után 12 érmet gyűjtött be, köztük számos világkupa medált is. Az egyéni indulás mellett párosban is megcélozta a kijutást, Berkes Gergővel, aki szintén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatója. A páros sajnos ezúttal nem szerzett paralimpiai kvótát, azonban Alexandra a kiváló egyéni eredményeinek és világranglistás helyezésének köszönhetően megszerezte az indulás jogát. A sportág paralimpiai küzdelmei augusztus végén kezdődnek meg a francia fővárosban, mely időpontig még több verseny és edzőtábor vár a pécsi versenyzőre, és edzőjére, Szappanos Zoltánra.

Alexandra megtestesíti a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club „Tudás és Sport” jelmondatát, hiszen a fantasztikus sporteredményei mellett tanulmányi eredménye is kiváló.

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar közösségszervező szakos hallgatója. Alexandra felkészülését Szappanos Zoltán irányítja, a munkát segítő csapat tagjai Schveibert Anna mentál tréner, Dr. Raposa L. Bence sportdietetikus, Takács Laura és Nyisztorné Mayer Petra gyógytornászok, Somlán Lóránt segítő, és a PTE Támogató Szolgálata.

Alexandra felkészülését Szappanos Zoltán irányítja

A boccia sportág 2017-ben talált otthonra a Hári József által alapított, és azóta is általa irányított PEAC Parasport szakosztályban. A szakosztály szakmai sikerességét mutatja, hogy 7 évvel a megalakulás után már paralimpiai kvótás sportolóval rendelkezik, illetve számos világversenyről tértek már haza a sportolói éremmel.

Alexandra sikeres paralimpiai szerepléséhez szükséges háttér biztosítása érdekében a Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club, a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Magyar Para Boccia Szövetség mindent megtesznek.

A boccia sportágat a hazai szövetség honlapja a következőképpen mutatja be: A boccia egy olyan sportág, amelyet a súlyosan mozgáskorlátozott emberek is űzhetnek az elsajátítható, magas szintű képességek segítségével. A boccia a tudás, a képesség és a stratégia játéka, paralimpiai sportág. A játékosnak a játék során különösen ügyesnek kell lennie a labda elhelyezésében és annak finom, pontos mozgatásában. A fizikai erő nem kulcstényező. Vannak, akik dobják, gurítják, rúgják, illetve valamilyen egyéb segédeszköz segítségével és segítő személy közreműködésével játsszák meg a labdát.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni