close
CímlapEgyetemi életMegújuló Energiák Nemzeti Laboratórium

Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium

2022. június 17.

6,304 milliárd forintos projektbe vág bele a Pécsi Tudományegyetem tíz konzorciumi partnerrel. Ez

a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL), mely a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Virológiai Nemzeti Laboratórium után immár a harmadik kiemelt országos szintű szervezet, mely PTE-s vezetéssel járulhat hozzá Magyarország fejlődéséhez.

A MENL hivatalos alapjait június 17-én rakták le a PTE Műszaki és Informatikai Karán.

“Átszerveződések zajlottak le a minisztériumok szintjén, ám ez nem érinti azt a kordiális kapcsolatot, ami eddig kialakult” - mondta el dr. Miseta Attila rektor, aki a modellváltásban rejlő lehetőségeket hangsúlyozta. “Egyre többen ismerik fel az új működési forma által teremtődő esélyeket, de ez nem egy lefutott folyamat, hiszen vannak kihívások is. Ezek egyike az egyetem a város és a régió gazdasági felemelkedésében vállalt szerepe, ami nemcsak attitűdváltást követel a PTE részéről, de szorosabb kapcsolattartást is a döntéshozókkal.” - mondta el a PTE első embere.

Nemzeti kontextus
Az eseményen Palkovics László a MENL kapcsán Magyarország energia rendszeréről beszélt. Az nyilvánvalóvá vált: a fokozódó klímaválság mellett a covid-járvány és az orosz-ukrán háború miatti energiaválság és -ellátás is katalizálja, hogy Magyarország a jelenleginél korszerűbb, környzetbarát és kiszámítható energiarendszereket alkalmazzon. A MENL megalakulása nem is lehetne időszerűbb.

A jelenlegi kihívások között a - részben az iparosodásnak is köszönhető - energiaigény- növekedést emelte ki a miniszter, továbbá az energiaszuverenitást, az emelkedő energiaárakat, az energiahatékonyságot, a villamos hálózatok fejlesztésének szükségességét, a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat és az innovatív technológiák alkalmazását.
Palkovics László azt is elmondta:

Magyarország 2050-re tűzte ki a teljes klímasemlegességet, ám szerencsére a vállaltnál is lényegesen gyorsabban halad az energia- és klímapolitikai célkitűzések teljesítésében.

A kihívások és kezelésük módjai kapcsán kitért az energiahatékonyság növelésére - egyebek között az ún. Kádár-kockák energetikai felújítását is említette (ezzel kapcsolatban a PTE MIK-nek volt egy projektje 2019-ben a Solar Decathlon verseny alkalmával, és jelenleg is egy energiatakarékos épülettel méretik meg magukat az idei versenyen- a szerk).

Említette a hazai energiatermelés növelését is: ennek kapcsán elmondta, hogy Paks I. 2037-ig biztosan folytatja működését, de Paks II-re is szükségünk lesz.

Utalt arra is, hogy a Mátrai Erőmű működése is szükséges, ám át kell alakítani gázhidrogén/hidrogén erőművé, és további megújuló energiaforrásokkal is meg kell erősíteni.
Palkovics László beszélt a geotermikus energia lehetőségeiről is: ennek technológiája költséges, emiatt nem fókuszáltak rá korábban, ám most megéri egy hosszú távú stratégiát kidolgozni. “A teljes geotermikus vagyon Magyarország éves primér energiafogyasztásának százezerszerese” - hívta fel a figyelmet Palkovics László.


Vannak olyan energiahordozók is, melyek kapcsán az EU-nak és Magyarországnak is szüksége van saját, belső forrásokra - ezeket tárja fel a körvonalazódó ásványianyag-gazdálkodási stratégia.

Kedvezőbb feltételek az egyetemeknek
A nemzeti tervek átfogó ismertetése után dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára lakonikus, ám annál figyelemreméltóbb beszéddel követte Palkovics minisztert. Leszögezte:

a felsőoktatás finanszírozását 210 milliárdról 400 milliárdra emelik; a Pécsi Tudományegyetemre fordított eddigi 20 milliárdot 42,6 milliárdra emelik, valamint a következő 5-8 évben 270 milliárdot fordítanak majd infrastrukturális fejlesztésekre az egyetemeken.

“Hogy miért?” - tette fel a kérdést dr. György László, majd így válaszolt:

“Hogy a láthatóan veszélyes és változó világban magyar értékeinket, életmódunkat kiszámíthatóan fent tudjuk tartani.”

“Fontos megőriznünk a munkához való viszonyunkat” - emelte ki, utalva arra, hogy a jelen újabb és újabb munkákat tüntet el és egyben újabb és újabb munkákra lesz igény, utóbbiak pedig az élvonalbeli technológiákhoz kapcsolódnak.

“Emiatt is fontos, hogy rugalmas és a kihívásokra gyorsan reagáló legyen a képzés Magyarországon”

- szögezte le. Rendezni kell továbbá a pénzügyi alapokat, a gazdasággal való szoros együttműködést - intette a jelenlévőket az államtitkár. Említette a demográfiai fenntarthatóság kérdését is. Elmondta: a családtámogatási rendszert nem változtatja a kormány, mert csak így lehet lehet támaszkodni a juttatásokra és családot tervezni.
Végül a környezetvédelmi és a társadalmi fenntarthatóságot emelte ki. Utóbbi kapcsán azt is felidézte, hogy a Pécsi Tudományegyetem elsőként csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért! programhoz is, mely a társadalmi mobilitás elősegítését, a lemaradottak felzárkóztatását segíti.

MENL
A „Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium” című projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, két fő tématerülettel foglalkozik, amelyek a hidrogén technológiákra és a szén-dioxid hasznosítására fókuszáló programok.

A kutatások részleteiről dr. Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa beszélt, aki külön kitért arra, hogy a dekarbonizációs folyamatokat a legjobban úgy tudja a most felálló MENL segíteni, ha a megfelelő technológiai hátterek körvonalazása előtt nem köteleződik el egy speciális megoldás mellett. Arra is utalt, hogy

a leendő környezetkímélő megoldásoknak illeszkedniük kell a már meglévő energetikai infrastruktúrákhoz, és a társadalom tagjai számára is elfogadhatónak kell lenniük.

A MENL tagjai:
Pécsi Tudományegyetem (a konzorcium vezetője)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
Debreceni Egyetem,
Energiatudományi Kutatóközpont,
Miskolci Egyetem,
Neumann János Egyetem,
Pannon Egyetem,
Szegedi Tudományegyetem,
Széchenyi István Egyetem,
Természettudományi Kutatóközpont.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni