close
CímlapEgyetemi életNemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létesül a PTE-n

Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létesül a PTE-n

2022. január 18.

Összesen mintegy 2,8 milliárd forint állami támogatásból Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet alakítanak ki a Pécsi Tudományegyetemen. A beruházás építtetője a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK Zrt), a kivitelezés az előzetes ütemtervek szerint több mint egy évig tart majd.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a „Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont” létrehozására 1,7 milliárd Ft, míg a „Családbarát Szülészet” pályázati program keretében további 301 millió Ft támogatásban részesült, mely forrásból egyrészt orvosi és kutatási eszközöket szereztek be, másrészt alapját képezte a leendő beruházásnak. A kivitelezés megvalósulása érdekében a magyar állam további 807 millió Ft-tal támogatja a projektet, mely során 660 m2 új építésű terület valósul meg a mesterséges megtermékenyítést szolgáló Reprodukciós Központban, illetve átépítik és korszerűsítik a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületegyüttesének több mint 1000 m2-ét.
Az említett két pályázat részeként a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának teljes felújítása és kibővítése valósul meg. Tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, és duplájára emelik a jelenlegi ágylétszámot. Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoznak létre. A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik majd. Emellett a klinika kutatási tevékenységét végző önálló kutató laboratóriumát is kialakítják.

A tágas, modern fogadótér látványterve

„A pályázatok másik célja, hogy a klinika szülészeti ellátását a családbarát elvárásoknak még jobban megfeleltessük” – hangsúlyozta Dr. Várnagy Ákos, a Reprodukciós Központ szakmai vezetője. „Ennek keretében

megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és a császármetszés utáni édesanyák megfigyelésére szolgáló kórtermek is. Ugyancsak teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, melynek igen fontos része a kismamák kényelmét szolgáló légkondicionáló berendezés beépítése”

– tájékoztatott Várnagy Ákos.
A több mint százéves klinika déli homlokzatának régóta áhított teljeskörű felújítása is megvalósul a projekt keretein belül.
A klinika és a beruházást végző ZÁÉV Zrt. munkatársai folyamatosan azon fáradoznak majd, hogy a betegellátás zavartalanul folyjon, és a lehető legkisebb kellemetlenség érje az ellátottakat, ugyanakkor a kivitelezés érdekében bizonyos költözések, átszervezések elengedhetetlenek. Első lépésben a szülészeti klinika és a szomszédos Onkoterápiás Intézet parkolóinak részbeni lezárására kerül sor a felvonulási épületek és a munkagépek helyigénye miatt.

További látványtervek a leendő Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontról az alábbi galériában:

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni