close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekOkos Otthonok és Technológiai Újdonságok

Okos Otthonok és Technológiai Újdonságok

Ma nyitotta meg kapuit a Pollack Expo, ahol az okos otthonok és más műszaki újdonságok kerültek a figyelem középpontjába. Ez az esemény nem csupán egy egyszerű szakkiállítás, hanem sokkal inkább egy találkozóhely az ipar, az egyetem és a mérnöktársadalom számára, ahol a hagyomány és az innováció keveredik.

Az idei kiállítás fő témája a "SMART HOME", amelynek célja bemutatni, hogyan valósítható meg egy intelligens épület technológiai megoldások együttes alkalmazásával. Az okos otthonokra jellemző, hogy igazodnak az
életstílushoz, kímélik a pénztárcát, vigyáznak az értékekre, bárhonnan ellenőrizhetők és haladnak a korral. Ezek az otthonok akár még az élelmiszerek romlandóságáról vagy a vendégek érkezéséről is tudnak értesíteni.


Fotó: Kovács-Csincsák Mercédesz

Az okos épületautomatizálás az épületek modernizációjának egyik kulcsfontosságú területe, amely az energiahatékonyságot, a felhasználói kényelmet és a fenntarthatóságot célozza meg. Várföldi Róbert, Siemens Zrt. RSL/INS kereskedelmi vezetője által felvázolt smart megoldások és fejlesztési irányok mélyreható betekintést nyújtottak abba, hogyan lehet az épületeket okosabbá tenni a jövőben.

Minél inkább a digitalizált világ irányába kell lépéseket tennünk, és minél több dolgot digitalizálnunk kell magunk körül - hangsúlyozta az előadó.

Az energiahatékonyság az egyik legfontosabb szempont az okos épületek tervezésénél és üzemeltetésénél. Az energiafelhasználás optimalizálása nemcsak a fenntarthatóságot szolgálja, hanem jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. „Nyitott és skálázható a rendszer, amelyen keresztül mindent is mérhetünk.” – tette hozzá Várföldi. Az okos épületekben alkalmazott automatizált rendszerek lehetővé teszik a fűtési, hűtési, világítási és egyéb energiaigényes rendszerek intelligens irányítását és optimalizálását, például az épületben található szenzorok által érzékelt környezeti adatok alapján.

 

A felhasználói kényelem javítása is kiemelt cél az okos épületautomatizálásban. Az intelligens épületek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyszerűen és kényelmesen szabályozhassák az épület különböző rendszereit és funkcióit okostelefonok vagy egyéb eszközök segítségével. Például távolról beállíthatják a hőmérsékletet, ellenőrizhetik a világítást, vagy akár a biztonsági rendszereket is kezelhetik. 

A végső cél az, hogy az épületekben lévő diszciplínák egy egységes platform alá legyenek beintegrálva.” – emelte ki Várföldi,

továbbá hozzátette, hogy ügyeljünk, nehogy „megbolondítsák” egymást különböző okos eszközeink.

A fenntarthatóság szempontjából az okos épületek hosszú távú előnyöket kínálnak azáltal, hogy csökkentik az energiafelhasználást és a környezeti terhelést. Az energiahatékonysági megoldások mellett az okos épületek tervezésekor figyelembe kell vennünk a megújuló energiaforrások integrálását is, például napelemek vagy szélenergia hasznosítását.


Fotó: Kovács-Csincsák Mercédesz

Az okos otthonok mellett az idei rendezvényen fontos helyet kaptak az elektromos járművekhez kapcsolódó hallgatói fejlesztések is. Példaként említhető egy elektromos gokart, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatói építettek.

A Pollack Expo nem csupán lehetőséget kínál bemutatni a legfrissebb technológiai újdonságokat, hanem üzleti és továbbképzési lehetőségeket is. Az esemény támogatja a gazdaság és a felsőoktatás együttműködését, és lehetőséget teremt a szakmai partnerségek kialakítására.

A Pollack Expo programfüzete

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni