close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértA Covid-19 fertőzés genetikai hátterét kutatták pécsi és szegedi kutatók

A Covid-19 fertőzés genetikai hátterét kutatták pécsi és szegedi kutatók

A közelmúltban zárult a „2020-2.1.1-ED-2020-00009 Több vizsgálati centrumban zajló, beavatkozással nem járó klinikai vizsgálat COVID-19 új típusú koronavírus által okozott fertőzés, betegséglefolyását meghatározó genetikai tényezők azonosítására és farmakogenetikai alkalmazások előkészítésére” elnevezésű projekt, amelyben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve olyan genetikai markerek azonosítását végezte, amely lehetőséget teremt a COVID-19 fertőzés lefolyásának még pontosabb megértésére.

A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói az elmúlt években átfogó klinikai kutatást folytattak a COVID-19 fertőzésen átesett betegek genetikai tulajdonságait vizsgálva. A klinikai vizsgálat keretein belül megvalósult kutatások elsődleges célja mindazon humán és vírus genomikai variánsok feltárása volt, amelyek meghatározzák, illetve befolyásolják a COVID-19 fertőzés lefolyását, a betegség kimenetelét. A vizsgálat eredményeképp egyrészt mélységi adatokat nyertek a szakemberek a betegség pathomechanizmusát illetően, másrészt az eredmények olyan adatokkal szolgáltak, amelyek révén biomarkereket tudtak azonosítani. A biomarkerek a klinikumban közvetlenül hasznosítható diagnosztikai eljárások kifejlesztését teszik a jövőben lehetővé.

A kutatás során azonosított genetikai markerek jelenleg szabadalmaztatás alatt vannak,

melyek a későbbiekben tudományos publikációkban is megjelennek majd. Összefoglalva elmondható, hogy a kutatás során kapott eredmények hozzájárulnak a koronavírus kórlefolyásának még pontosabb feltérképezéséhez.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni