close
CímlapCovid-19Covid emlékszobor a PTE-n

Covid emlékszobor a PTE-n

2022. június 08.

2022 eleje óta látható a PTE Általános Orvostudományi Kar új elméleti és oktatási épületének parkjában Borbás Dorka, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész Covid-emlékszobra, mellyel az alkotó azon kutatók, orvosok és orvostanhallgatók munkája előtt tiszteleg, akik élen jártak a pandémia elleni küzdelemben.

A futurisztikus alkotás - innovatív anyaghasználatával, a nemes-, rozsdamentes acél és a laminált üveg kombinációjával, az ötszögek és háromszögek váltakozásával, felszínén a véletlenszerűen elhelyezett, sejtszerű körökkel, a színjátszós és tükröződő felülettel, a kavicságynak a nap járásának megfelelően vándorló, színekben pompázó árnyékával - a vírus megfoghatatlanságát és kiismerhetetlenségét szimbolizálja.
„A szobor az első karantén ideje alatt született. A bezártságban az a kérdés foglalkoztatott, hogy milyen formában hagyhatnék jelet arról a sokkoló és misztikus élethelyzetről, amit a vírus léte jelent számomra, számunkra. Elbizakodott világunkban valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy ilyen filmszerű történelmi káoszban találjuk magunkat, és azt sem, hogy ennyire felfordul az életünk”

– mondta el a pécsi orvoskar weboldalán megjelent interjúban az alkotó.
„Azt pontosan tudtam, hogy az abszurddá vált világban a kiismerhetetlen vírus ábrázolásakor csakis vadonatúj anyagokkal dolgozhatok, ugyanakkor szorongással töltött el az újszerű megfogalmazás fogadtatása. Az üvegből készült köztéri szobrok jóval elfogadottabbak Európa nyugati felén és Amerikában, mint nálunk. Magyarország szobrászatilag konzervatívabb ország, ráadásul a téma is drámai. Én azonban mégsem a gyász, hanem inkább a hála és a remény oldaláról szerettem volna megközelíteni az emlékezést” – tette hozzá.
A szobrot dr. Sík Attila pécsi műgyűjtő professzor látta meg nála, aki azonnal javasolta, hozza el Pécsre, az új oktatási és elméleti tömb parkjába. Borbás Dorka számára nagyon fontos volt a helyszín megtalálása, úgy véli, méltó környezetbe került az alkotása, amire misszióként tekint.

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni