close
Címlap3. Az egészség és a jóllétDokumentumfilmet készítettek a koronavírus idején a Pécsi Tudományegyetemen zajló hősies munkáról

Dokumentumfilmet készítettek a koronavírus idején a Pécsi Tudományegyetemen zajló hősies munkáról

A Pécsi Tudományegyetem megszokott működése a koronavírus-járvány magyarországi megjelenésével egy pillanat alatt felborult. Azonnal meg kellett oldani a fertőzött betegek izolált ellátását, a munkatársak biztonságos munkavégzését és a hallgatók oktatását úgy, hogy nem vehettek részt jelenléti oktatáson. Csupán pár nap állt rendelkezésre, hogy az összes kollégiumot kiürítsék, hogy az egyetem oktatását átszervezzék a digitális térbe, a vakcinák megjelenésével pedig rendkívül rövid idő alatt alakították ki a szakemberek az oltópontot. Mindeközben a kutatók versenyt futottak az idővel, hogy megtalálják a vírus elleni leghatékonyabb gyógymódot.

A film azt az összehangolt és áldozatos munkát mutatja be, melyet a szakemberek a járvány kezdete óta végeznek. A szereplők mesélnek az elmúlt időszak nehézségeiről, a sokszor lehetetlennek tűnő feladatokról, az átdolgozott éjszakákról, az oktatás teljes átalakításáról és a világjárvány közösségépítő szerepéről is. Feltárul a szakemberek tevékenysége, a laboratóriumi medicinától a sürgősségi ellátásig, a virológiától az intenzív terápiáig szinte minden olyan területről, ahol a kollégák igyekeztek és igyekeznek csökkenteni a járvány hatásait, és segíteni annak leküzdését.
Ahhoz, hogy egy ilyen mértékű válságot kezelni lehessen, és hosszútávú megoldást lehessen találni, egy korábban soha nem látott összefogásra volt szükség.  Ezt az összefogást és munkát mutatja be a PTE UnivTv dokumentumfilmje, melyben a frontvonalon dolgozók beszélnek az elmúlt járványhullámok tapasztalatairól.
 „Az utóbbi időben sokan teszik fel azt a kérdést, mit is jelentett ez a koronavírus járvány, vagy éppenséggel mit is jelent, hiszen jelen pillanatban sem beszélhetünk még erről múlt időben. Ki kellett lépnünk a komfortzónánkból, át kellett a szituációkat gondolni másként és azokat a sémákat, amiket akár a napi betegellátásban vagy éppen bármilyen logisztikai kihívás kapcsán használtunk, azokat félre kellett tenni” – így fogalmazott prof. dr. Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, az Operatív Stáb vezetője a filmben.
 „A konklúzió az, hogy egyedül nem megy, egy ilyen helyzeten csak akkor tudunk úrrá lenni, hogyha összefogunk. Úgy érzem, hogy ez az összefogás – jó, száz százalék soha nincs -, 95 százalékban megvalósult, az biztos” – összegezte az elmúlt időszakot prof. dr. Csontos Csaba, a PTE Koronavírus Ellátó Központ vezetője.

Az „Együtt 2” című dokumentumfilmet a PTE UnivTv stábja készítette: Bősz Vilmos, Gáll Orsolya, Gáspár Adrienn, Geng Tamás.