close
CímlapCovid-19Gyakran ismételt kérdések - a veszélyhelyzet után

Gyakran ismételt kérdések - a veszélyhelyzet után

Covid, járványügy, GYIK
2020. július 02.

Megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet Magyarországon június 18-án, és ezen a napon úgynevezett járványügyi készültség lépett hatályba. Összefoglaltuk a mostani helyzetre vonatkozó leggyakoribb kérdéseket. A cikket – amennyiben változás van – folyamatosan frissítjük majd!

Alapinfók

Biztos, hogy lesz második hullám? És ha igen, mikor?

A szakemberek szerint nagy valószínűséggel várható, hogy az ősz folyamán ismét megnövekednek a COVID-19 vírussal fertőzött esetek Magyarországon. Biztosat, vagy pontos dátumot senki nem tud. A mértéke és időpontja nagymértékben függ attól, mennyire maradunk éberek, ezért a PTE Operatív Stábja azt javasolja az Egyetem polgárainak, hogy mindenki tartsa be a távolságot és a higiéniás szabályokat!

A magyar helyzetről továbbra is folyamatosan lehet és érdemes informálódni http://koronavirus.gov.hu oldalon.

A környező országok, Európa és a világ más országainak koronavírus-helyzetéről a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ weboldalon lehet tájékozódni.

Megszűnik a PTE koronavírussal kapcsolatban üzemeltetett hotline-ja, illetve a covid19@pte.hu mailcím?

A telefonos szolgáltatás továbbra is működik (+36 30 577 3764), az email is működik, minden koronavírushoz kötődő kérdést oda is lehet küldeni.

Mi van, ha mégis korán vagy váratlanul beüt a járvány második hulláma? Van-e B terve a PTE-nek?

A PTE felkészült egy esetleg kirobbanó második hullámra, és továbbra is biztonságos hely polgárai számára.

Oktatás, okmányok

Meddig érvényes a diákigazolvány?

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek. A 2019/2020-as tanév I. félévi érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat 2020. december 15-ig, illetve a 2020/2021-es tanév I. félévére vonatkozó matricák kiosztásáig elfogadják utazási kedvezményekhez. A következő tanév megkezdését követően 2020. október 31-ig javasoljuk a 2020/2021-es tanév I. félévére vonatkozó érvényesítő matricák átvételét. Az érvényesítés előtt erre vonatkozóan érdemes tájékozódni a diákigazolvány érvényesítését végző egységnél.

Felvételi vizsgám/alkalmassági vizsgám lesz, de úgy tájékoztattak, hogy ezt online is megtehetem. Most akkor mégis személyesen kell megjelennem?

Nem, amennyiben az erről szóló tájékoztatást a veszélyhelyzet megszűnése előtt kiküldték.

Nem magyar állampolgár vagyok – beiratkozhatok majd online?

A nem magyar állampolgárok személyes jelenlét nélkül, elektronikusan is beiratkozhatnak, ha a képzést távolléti oktatási formában kezdik meg.

Korábban záróvizsgáztam, de nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg az oklevelem. Az új szabály értelmében tudok még jelentkezni érte?

Igen, a nyelvvizsga hiányában nem kiadott diplomák átvételének lehetősége nem volt a veszélyhelyzet idejéhez kötve. Minden egyéb részlet ezen a linken olvasható: https://univpecs.com/egyetemi_elet/diploma_nyelvvizsga_nelkul_az_ugyintezes_kerdesei

Mikor kezdődik a következő félév, és lesz-e a várossal közös tanévnyitó?

A következő őszi szemeszter szorgalmi időszakának hivatalos kezdete szeptember 7. A központi tanévnyitót a járványügyi készültség miatt a korábbi hagyománytól eltérően már biztosan nem Pécs városával közösen tartja meg a Pécsi Tudományegyetem.

Rendezvények

Lehet-e diplomaosztót tartani?

Lehet, de erről az adott Kar vezetői döntenek. A járványügyi kockázat miatt a PTE Operatív Stábja azt javasolja, hogy amennyiben az ünnepségek megrendezése mellett dönt az adott Kar, azokat augusztus 31-éig kizárólag szabad téren javasolt megtartani, a higiénés szabályok (kézfertőtlenítés és a 1,5 m-es szociális távolság)  megtartása mellett. Két használat között a talárokat tisztítani, fertőtleníteni szükséges. Az oklevél átadásakor a kézfogás mellőzendő.

Akkor lesznek fesztiválok és nagyobb koncertek?

Járványügyi készültség van, így az 500 fő feletti zenés, táncos rendezvényeket nem lehet megtartani.

Utazás

A kiküldetésekre vonatkozó tiltás még érvényben van?

A PTE Operatív Stábja feloldotta a közalkalmazottaira vonatkozó kiküldetési moratóriumot, vagyis engedélyezi a külföldi kiküldetéseket, azzal a megkötéssel, hogy az országos járványügyi helyzet alakulására tekintettel a külföldi kiküldetések engedélyezése visszavonható.

Elmehetek külföldre nyaralni?

A magáncélú utazások esetében a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint kell eljárni, azonban a  4/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás továbbra is hatályban van, amely szerint a dolgozónak a külföldre utazásról előzetes bejelentési kötelezettsége áll fenn a munkáltatói jogkör gyakorlója felé, illetőleg meghatározott esetekben a szabadságról történő visszatérés esetén is nyilatkoznia kell.

A bejelentést az erre rendszeresített nyomtatványon kell megtenni, amit a HR referensek tartanak nyilván.

2020. június 18-tól az egészségügyi dolgozók is külön engedély nélkül hagyhatják el Magyarország területét.

A frissített tájékoztató a HR portálon elérhető: https://hr.pte.hu/koronavirus

Ha nem az Egyetemhez kötődő kiküldetésről van szó, akkor ez a döntés az adott személy egyéni felelőssége. A PTE Operatív Stábja fokozott óvatosságra int! Ha mégis a külföldi utazás mellett dönt valaki, mindenképpen javasolt, hogy tájékozódjon a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ linken, és külföldön is tartsa a 1,5 méteres távolságot másoktól, illetve alkalmazza a higiéniai szabályokat.

Ugyanakkor továbbra is hatályos a 4/2020. számú rektor és kancellári együttes utasítás miszerint a közalkalmazottaknak tájékoztatási kötelezettsége áll fenn a munkáltatói jogkör gyakorlója felé, amennyiben külföldre utazik, illetve a meghatározott esetekben a szabadságáról visszatérő közalkalmazottnak a munkába állást megelőzően.

 

Külföldi állampolgár vagyok. Beutazhatok Magyarországra?

A külföldi hallgatók beutazását a 291/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet szabályozza, mely részleteiben itt érhető el:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/information-on-hungarian-entry-requirements-due-to-covid-19-situation

 

Nyitva tartás, szolgáltatások és szabályok

Eddig intézménylátogatási tilalom volt érvényben. Ezek szerint most már be lehet lépni az Egyetem területére?

Igen.

Be lehet menni a kollégiumokba?

A kollégiumok július 1-től szabadon látogathatók, de a kollégiumi forgalmat - eltérő intézkedésig - a továbbiakban is regisztrálni kell, vagyis egy írott napló is keletkezeik arról, ki ment be és ki jött ki az adott kollégiumból. Minden kollégiumi egységben kijelölnek egy ún. izolációs szobát, szükség esetére.

Mely kollégium lesz nyitva a nyáron?

Nyári kollégiumi ellátásra a Szalay László Kollégiumot jelölték ki. A többi kollégiumban felújítások, átalakítások zajlanak, emiatt zárva tartanak.

A nyári kollégiumi ellátásban alapszolgáltatásban 30 eFt/hó/fő áron, takarítással és fogyóanyagok biztosításával (szappan, wc papír, stb.) 47 eFt/hó/fő áron biztosít ellátást a Kollégiumi Központ úgy, hogy szobánként 1 főt szállásol el azzal, hogy párok esetén az összeköltözés engedélyezett. A nyári kollégiumi ellátásban vendég fogadására a lakószobában van lehetőség abban az esetben, ha a vendég megfizeti a napi szállásdíjat.

Lesznek változások a PTE kollégiumainak terén az ősztől?

A Laterum Kollégiumban az eddigi 5 férőhelyes szobákat 3 főssé alakítják át, amit azonban elsősorban a hallgatók komfortérzetének növelése indokol, nem a pandémia-helyzet. Így az Egyetem valamennyi kollégiuma immár magasabb komfortfokozatú, 2 vagy 3 fős szobákkal ellátott lesz.

Kinyitottak a PTE könyvtárai is?

Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont teljes hálózata június 22-től, nyári nyitvatartási rendben kinyitott. A könyvtári terekben mind a munkatársak, mind a felhasználók részéről kötelező a maszk viselése, és a kézfertőtlenítő szerek használata (a könyvtár is biztosít erre lehetőséget), és a távolságtartás.

Voltak nálam kölcsönzött könyvek, a járványügyi helyzet miatt nem tudtam időben visszavinni őket – most ki kell fizetnem a késedelmi díjat?

Nem! A könyvtári nyitástól függetlenül a felhasználók szeptember 30-ig mentesülnek mindennemű könyvtárhasználatból származó késedelmi díj megfizetése alól.

A pandémia ideje alatt a nemzetközi hallgatók számára ingyenes háziorvosi ellátást biztosított a PTE. Ez is érvényét veszti?

Igen, a korábbi kedvezmény fenntartása 2020. június 18. napját követően már nem indokolt.

Hogyan érinti a veszélyhelyzet megszűnése a pécsi tömegközlekedést?

Továbbra is mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön a szájat, orrot eltakaró eszközt pl. orvosi maszkot, sálat, vagy kendőt viselni az utazás időtartama alatt. További info: http://www.tukebusz.hu/

Az egészségügyi dolgozók eddig ingyenesen utazhattak a TükeBusz járatain. Ez is megszűnik, ugye?

A díjmentes utazási jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, azaz a július 3-ig vehetik igénybe. Július 4-étől az egészségügyi dolgozók is csak érvényes menetjeggyel vagy bérlettel utazhatnak.

Hogyan változik a veszélyhelyzet után a tömegközlekedés Magyarországon?

A vonaton, illetve belföldi autóbuszon utazók számára is kötelező maradt a maszk viselése!

Az üzletekre hogyan vonatkozik a járványügyi készültség?

Eltörölték azt, hogy 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek lehetnek jelen személyesen a vásárlásnál, de a maszk viselése egyelőre minden üzletben kötelező! Az üzletek, vendéglátóhelyek, szálláshelyek, mozik, színházak, uszodák, fürdők stb. korlátozás nélkül nyitva lehetnek.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni