close
CímlapCovid-19Gyógyszer lehet a koronavírus ellen

Gyógyszer lehet a koronavírus ellen

Május 23-án, szombaton érkezett a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárába 100 beteg gyógyítására alkalmas olyan készítmény, mely potenciális gyógyír lehet a COVID-dal fertőzöttek számára. A gyógyszer a japán kormány adománya Magyarországnak. A japán gyógyszer hatását az alkalmazás előtt mindenképpen klinikai vizsgálatnak kell alávetni, melyet a HECRIN Konzorcium (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) koordinál, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével. A HECRIN Konzorcium egy nemzeti kutatási hálózat akadémiai indíttatású klinikai vizsgálatok támogatására, mely a nemzetközi klinikai vizsgálatokat támogató páneurópai non-profit szervezet, az ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network) magyarországi központja. A konzorcium elnöke, Kovács L. Gábor professzor nyilatkozott.

Az Avigan tabletta japán gyártmányú, favipiravirt tartalmazó gyógyszer, mely a szigetországban több éve kapható, influenzás betegek gyógyítására fejlesztették ki. A COVID-járvány kezdetén elkezdték vizsgálni azt, hogy a koronavírus ellen is alkalmazható-e. Az eddigi tapasztalataik biztatóak, mert különösen, ha korai fázisban adagolják, a favipiravir alkalmasnak látszik arra, hogy a garat- és orrváladékból a COVID-19 vírust eltüntesse.

Miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek beadni. Ezért határozott úgy a magyar kormány, hogy ún. klinikai vizsgálatnak vetteti alá a készítményt. Ez azt jelenti, hogy az HECRIN Konzorcium, melynek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentághothai János Kutatóközpontja a vezetője, elnöke pedig jómagam vagyok - kapja meg vizsgálatra. Amint megérkezik az etikai engedély, az ország négy orvosképző egyetemének, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdődhetnek a vizsgálatok. A terv az, hogy ezen a hat helyen összesen száz igazoltan COVID-fertőzött beteget vonjunk be, szigorú jelentési kötelezettség mellett.

A gyógyszerekkel a megbetegedett embert szeretnénk gyógyítani, a vakcina a megelőzést szolgálja. Az sajnos szinte kizárt, hogy régről meglévő vakcinát lehetne a koronavírus-fertőzés ellen felhasználni, viszont a gyógyszereket lehetséges újrapozicionálni. Nem véletlen, hogy a COVID-betegségnéleddig szinte csak olyan gyógyszerek jönnek szóba, melyek más vírus okozta betegségeknél – SARS, ebola, stb. - már hatékonynak bizonyultak, mert a koronavírus ezeknek rokona. Ha egy már létező gyógyszer valóban sikeresen alkalmazható a COVID-19 vírussal fertőzöttek gyógyításában, annak óriási előnye, hogy sokkal gyorsabb, mint egy teljesen új gyógyszer kifejlesztése. Évek kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött idejét lehet megspórolni, hiszen azokon a már bevizsgált szer korábban már átesett. A hátránya az, hogy vagy eltaláljuk, hogy hatásos vagy nem. A favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak”.