close
CímlapCovid-19Koronavírus: újabb rendelkezések

Koronavírus: újabb rendelkezések

koronavírus, Covid-19, Maszk, szigorítás
2020. szeptember 21.

Szeptember 21-én újabb rendelkezéseket léptetett életbe az Operatív Stáb.

A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-e hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a szigorítás a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik. A vasúttársaság és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot. A szigorúbb intézkedések értelmében a száj- és az orr eltakarásához a sál vagy kendő már nem megfelelő.

 •     Az utazás során az orrot és szájat folyamatosan eltakaró orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kötelezően hordani kell. Szintén hétfőtől már nemcsak a járműveken, hanem minden olyan helyiségben, amelyben vonatra vagy buszra várakoznak az utasok, kötelezően viselni kell a maszkot.
   
 •     A közleményben figyelmeztettek arra: a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.
   
 •     A vasúttársaság és a Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát – írta az MTI 2020. szeptember 20-án.

Ezen kívül kötelező a maszkhasználat a mai naptól:

 • A bevásárlóközpontokban, plázákban, kivéve a sporttermeket, vendéglátóhelyeket és az üzemi helyiségeket. 
 • Az előadóművészeti eseményeken – zene, színházi, táncos, mozi – a nézőknek.
 • Múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban és a közművelődési intézményekben.
 • Postán.
 • A közigazgatási szervek ügyféltereiben.
 • Minden olyan helyiségben, ahol bármilyen ügyfélfogadás folyik és az ott dolgozókkal együtt rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egyidőben.

Korábban, a szeptember 16-i kormányülésen a koronavírus kapcsán is újabb döntések születtek, ezeket Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon jelentette be.

 • A kormány fenntartja a beutazási korlátozásokat.
 • Teljes körű látogatási tilalmat fenntartják a kórházakban és az idősotthonokban.
 • Október elsejétől a diákok és a tanárok testhőmérséklet-mérés után léphetnek csak be az iskolákba.
 • A koronavírus-tesztek árát 19.500 Forintban maximálták.
 • A szórakozóhelyeknek 23 órakor be kell zárni.

Kötelezővé tette a maszk viselését az üzletek, a tömegközlekedés, a mozikban és a színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is.
Mint ismeretes, a PTE Operatív Stábja már korábban határozatot hozott az Egyetem területén való maszkviselésről: „Az Egyetem területén zárt térben, illetve szabadtéri rendezvényeken a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő, szövetmaszk) viselése kötelező.” Az adott szervezeti egység vezetője ezen a szabályozáson tovább szigoríthat – kérjük, erről minden egyetemi polgár tájékozódjon a kari honlapokon.

Kérünk mindenkit a szabályok betartására!

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni