close
CímlapCovid-19A Pécsi Tudományegyetem is előírja a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalói számára

A Pécsi Tudományegyetem is előírja a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalói számára

2021. november 16.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Operatív Stábjának (OS) hétfői döntése és a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendeletben meghatározott intézkedések alapján Magyarország első egyetemén is a munkavégzés feltételévé teszik a munkavállalók számára a koronavírus elleni oltás felvételét. Az indoklás világos: a szakemberek szerint a hatékony védekezés csak úgy lehetséges a világjárvánnyal szemben, ha minél magasabb az átoltottsági arány.

- A cél a munkavállalóink, és az ő környezetük, családtagjaik egészségének a védelme

– indokolta a döntést Betlehem József professzor, a PTE Operatív Stábjának elnöke. – Valamennyi szakember, legyen az PTE-s virológus, vagy a világ bármely más tudományegyetemén dolgozó szakértő, egyetért abban, hogy a vakcina az egyetlen igazán hatékony védekezési eszköz a kezünkben a higiénés szabályok szigorú betartása mellett. Élnünk kell vele, és nemcsak saját magunk, hanem a környezetünk egészségének megóvása érdekében is.

A vonatkozó rektori és kancellári együttes utasítás 2021. november 22-én lép életbe, de természetesen kivételt képez ez alól, ha valaki orvosi igazolás alapján nem kaphat oltást. Aki meggyőződésből vagy egyéb, nem orvosi okból kifolyólag nem kíván élni az oltás lehetőségével, azt a munkavállalót kötelezően fizetés nélküli szabadságra küldi majd a munkáltató. Amennyiben utóbb mégis felveszi az oltást az illető, és ezt igazolja, természetesen újra munkába állhat.

Mint ismeretes, a Pécsi Tudományegyetem korábban számos módon részt vett a világjárvány elleni országos védekezésben.

Jakab Ferenc professzor és munkatársai a Nemzeti Virológiai Laboratórium élén több fontos eredményt értek el a kutatásaik során, emellett a PTE szakemberei aktív szerepet vállalnak a koronavírus koncentrációjának szennyvízből történő kimutatásában, az ezzel kapcsolatos mérésekben.

A PTE az őszi szemeszter kezdetén az elsők között lépett felelősen annak érdekében, hogy a jelenléti oktatás minél tovább fenntartható legyen, újabb szigorú lezárások nélkül, és ennek érdekében vezette be a tanórákon a hallgatóság számára a kötelező maszkviselést. A járványügyi helyzet romlása miatt aztán a PTE Operatív Stábja 2021. november 2-tól szigorította a maszkhasználatot a Pécsi Tudományegyetemen, azóta a PTE teljes területén kötelező az orr-száj maszk használata, zárt térben.

Ezen felül Miseta Attila, az egyetem rektora a közelmúltban nyílt levélben hívta fel a lakosság figyelmét az oltás fontosságára, és az egyéni felelősségre: https://univpecs.com/covid_19/az_oltas_kozos_erdek.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni