close
CímlapCovid-19A PTE kisgyermekes munkavállalói számára - 2021. Március 8.

A PTE kisgyermekes munkavállalói számára - 2021. Március 8.

2021. március 08.

A Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábja a  veszélyhelyzetben elrendelt köznevelési intézményekben bevezetett digitális munkarendben történő, tantermen kívüli oktatás miatt külön határozatot hozott arról, melyek a kisgyermekes szülők lehetőségei ebben a helyzetben. 

Fizetett szabadság
A már beütemezett szabadságok módosíthatók, a szabadság igénybevételének nincs akadálya, amennyiben az alapfeladatok ellátása biztosítható. A szabadság kiadására jogosult vezető a jelen  rendkívüli  helyzetben  nem  köteles  ragaszkodni  ahhoz,  hogy  a  munkavállaló  a szabadságkérelmét  a  tervezett  szabadság  megkezdése  előtt  legalább  15  nappal  korábban terjessze  elő.  A  felek  közös  megegyezéssel  eltekinthetnek  a  munkáltatóra  irányadó szabadságkiadási szabályoktól is, ideértve az évi egy alkalommal legalább 14 naptári napra történő munkavégzés alóli mentesülés biztosítását is. 

Home office
Azokban a munkakörökben, melyeket otthonról is el lehet látni, engedélyezhető az otthoi munkavégzés. Az engedélyezett home office időtartama alatt munkaidőben folyamatosan elérhetőnek kell lennie és munkát kell végeznie a munkavállalónak (át kell tehát gondolni, hogy a gyermekek felügyelete mellett ez mennyire teljesíthető). A home office idejére teljes bérre jogosult a munkavállaló.

Pihenőnapok átütemezése
A PTE  Operatív Stábja javasolja, hogy a munkáltató és a munkavállaló közösen vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a pihenőnapok átütemezhetők-e az Mt. és releváns esetben az Eütev. törvény előírásainak betartása mellett.

Fizetés nélküli szabadság
Fizetés nélküli szabadság esetén (ha biztosított más ellátásban nem részesül  pl: GYED, GYES) a munkavállalónak szünetel a biztosítása. Ha a fizetés nélküli szabadság időtartama  nem haladja meg a 30 napot, akkor a biztosítás folyamatosnak minősül a társadalombiztosítási  ellátások szempontjából, de ebben az esetben sem fog fennállni a biztosítás a bér nélküli napokra. Ezeken a napokon egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett, amit a NAV felé kell bejelentenie és befizetnie.

Igazolt, fizetetlen távollét biztosítása
A gyermek felügyeletének biztosítása olyan ok, mely lehetővé teszi ennek igénybevételét a PTE munkavállalói számára.

Betegszabadság, táppénz
Amennyiben a munkavállaló keresőképtelen (pl. a most zajló influenzafertőzés következtében), vagy gyermeke betegségből kifolyólag ápolásra szorul, a betegszabadság, illetőleg táppénz természetesen  igénybe  vehető. A táppénzről szóló igazolást szkennelve, e-mailen lehet eljuttatni az adott egység HR-referense számára.

További részletek:
https://pte.hu/hu/covid/pte-kisgyermekes-munkavallaloi-szamara

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni