close
CímlapCovid-19PTE-s önkéntesek, hajrá!

PTE-s önkéntesek, hajrá!

2020. november 02.

Egészségügyi és orvosképzésben résztvevő hallgatók indultak el egy különleges küldetésre november 2-án reggel, a pécsi Expo Centerből. Összesen 45 önkéntes jelentkezett a PTE-ről, öt fővel túlszárnyalva az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kérését. A cél, hogy a hallgatók az OMSZ járványügyi mintavételezésében segítsenek.

A PTE-s kontingens egy országos terv részeként tevékenykedik: a hallgatók mintavételt végeznek majd 8 megye (Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) különböző helyszínein. Vannak olyan önkéntesek, akik eleve valamelyik megyében tartózkodnak, ők értelemszerűen nem voltak jelen az indulásnál, hanem az adott megye székhelyén jelentkeznek szolgálatra az OMSZ egyik állomásán.

A csomagjaikkal, bőröndjeikkel megjelent fiatalokat Dr. Ács Pongrác, az Egészségtudományi Kar megbízott dékánja bátorította. Beszédében kiemelte: a feladat a hallgatók számára kötelező gyakorlatként is elszámolható.

Elsősorban olyanokat kerestek, akiknek van B kategóriás jogosítványuk, és felsőbbévesek - mesélte lapunknak két ETK-s lány, majd hozzátették: egészséges fiatalként, egészségtudományokkal kapcsolatos tanulmányokat folytatva kötelességüknek érezték, hogy jelentkezzenek. Elmondták, hogy a kalandvágy is a döntésük mellett szólt, és most már - ahogy egyikük fogalmazott - ők is a történelem részei.

A hallgatókat - lázmérés után - a készenléti rendőrség járműveivel vitték a megyeszékhelyekre, ahol alapos kiképzés után védőfelszereléssel látják el őket, hogy megkezdhessék segítő munkájukat.