close
CímlapCovid-19Rektori üzenet

Rektori üzenet

2020. szeptember 14.

Kedves Munkatársak! Kedves Hallgatók!

Amikor óvatosan bár, de bíztunk abban, hogy a COVID járvány nehezén túl vagyunk, újabb kihívással szembesülünk. A járvány újult erővel lobbant fel, s ezúttal a fiatalabb korosztály az elsősorban érintett. Amíg az esetek többségében a tünetek enyhék, vagy nincsenek is, könnyen arra gondolhatunk, hogy „legfeljebb túlesünk rajta”. Ugyanakkor megnő a veszélye annak, hogy a vírust a veszélyeztetett idősebb korosztálynak, vagy a krónikus betegségekkel küzdőknek továbbadjuk.

Emiatt fokozottan szükség van a népegészségügyi előírások betartására. A szájmaszk viselése zárt terekben, ahol többen tartózkodnak kötelező. Másutt, ha nem egyedül vagyunk erőteljesen ajánlott. A kézmosás és fertőtlenítés szintén igen fontos. Mindenkit kérek arra is, hogy helytelen magatartás esetén, udvariasan figyelmeztesse a másikat! A lehetőségeink a vírus terjedésének a megakadályozására – a távolságtartás mellett – ezekre a lehetőségekre korlátozottak.

A tesztelés fontos, de elsősorban a tünetesek és kontaktjaik számára fontos. Természetesen kockázatnak kitettekkel foglalkozók esetében is lényeges, de ha csak önmagunk megnyugtatására akarnánk használni, arra alkalmatlan. A mai napon negatív eredmény nem garancia arra, hogy holnapután is így lesz, ugyanakkor a fölösleges vizsgálatokkal túlterheljük a munkatársainkat. Egyetemünk és a kormányzat, bár nagyvonalúan támogatják a vizsgálatokat, szükséges a prioritásokat betartanunk.

A tanítás menete, ahol az szükséges – a vonatkozó szabályok betartásával – jelenléti legyen. Ahol a jelenlét nem feltétlen szükséges, hibrid vagy online oktatás is kivitelezhető. Mivel az egyes szakok oktatási módszertanai jelentősen eltérnek, valamint a lehetőségek a jelenléti oktatásra sem ugyanazok, ennek eldöntését a dékánokra bíztuk. Az oktatást támogató technikák beszerzését indokolt esetben támogatjuk.

Ahogyan már utaltam rá, a védekezés most kiemelten fontos. A védekezéshez az Operatív Stáb jóváhagyásával védőeszközöket a továbbiakban is biztosítunk. Ugyanakkor a védekezés egyéni feladat is!

Szeretném megköszönni minden munkatársamnak és a hallgatóknak az együttműködést. Bár a fáradtság és türelmetlenség jelei hellyel-közzel mutatkoznak, kérek mindenkit az előírások betartására.

Dr. Miseta Attila

rektor

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni