close
CímlapCovid-19Rendkívüli ösztöndíj keretében segíthetnek a PTE hallgatói

Rendkívüli ösztöndíj keretében segíthetnek a PTE hallgatói

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) saját bevételei terhére ösztöndíjat alapított az egyetem azon hallgatói számára, akik a koronavírus megelőzésében, illetve következményeinek elhárítása érdekében a PTE egészségügyi önkéntes programjaiban részt vesznek. A hall-gatói önkormányzat havi mintegy másfélmillió forintot oszt szét a segítő hallgatók között, ami 2000-2500 forintos óradíjat jelent.

Az egyetemi önkéntes egészségügyi programokban tevékenykedő hallgatók az önkéntes program vezetője által visszaigazolt önkéntes tevékenység óraszámával arányos, havi ösztöndíjra lesznek jogosultak. A pályázati űrlapokat az önkéntes programvezetőjének igazolása alapján az EHÖK eljuttatja az érintett hallgatók részére a tanulmányi rendszerben megadott e-mail címükre, ezzel is segítve a gyors ügyintézést. Az ösztöndíj igénylésére már április hónapban lehetőséget biztosít a hallgatói önkormányzat.

A nem egészségügyi területen önkéntesként segítő hallgatók tevékenységét is igyekszik támogatni az EHÖK, melynek érdekében egy adatbázist hoztak létre. Így hatékonyan tudják koordinálni a csomagok pakolásában és szállításában, bevásárlásban, időssegítésben, gyermekfelügyeletben vagy korrepetálás-ban önkéntesként dolgozó hallgatókat.

Koltai Arnold, a PTE EHÖK elnöke az egészségügyi ösztöndíjprogram kapcsán elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem hallgatói hagyományosan szeretnek beállni a nemes ügyek, célok mögé. Ezt már számtalan esetben bizonyították, így például az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen a 2015/16-os tanév-ben megnyerték a legnagyobb egyetemek kategóriáját, vagy a 2013-as árvízhullám idején egy busznyi pécsi hallgató szerveződött össze néhány nap alatt, és építették a gátat több száz méter hosszan, míg az orvoskari hallgatók minden évben felajánlják a legnagyobb rendezvényük, a nemzetközi est teljes bevételét a hazai egészségügy számára. Nem meglepő tehát, hogy a jelenlegi helyzetben is segíteni szeretnének! Már az ösztöndíj meghirdetése előtt is sokan jelentkeztek önkéntesnek, ez inkább csak egy plusz motiváció lehet a számukra, egy olyan elem, amivel mi meg tudjuk hálálni nekik az önzetlen segítést.” – hangsúlyozta Koltai Arnold.

Az UnivTV interjúja itt tekinthető meg:
 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni