close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértSikeresen zárult a koronavírushoz kapcsolódó projekt a PTE-n

Sikeresen zárult a koronavírushoz kapcsolódó projekt a PTE-n

Sikeresen zárult a „2020-2.1.1-ED-2020-00018 A HECRIN-COVID Bizottság által támogatott, COVID-19 új típusú koronavírus által okozott fertőzésekkel kapcsolatos humán klinikai vizsgálatok lebonyolításának támogatása” elnevezésű projekt. A pályázat keretein belül a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az AdWare Research Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a Cortex CPS Kft. közösen dolgoztak azon, hogy a COVID-19 fertőzést követő post-COVID tüneteit megismerjék. A vizsgálatok alatt gyűjtött adatok lehetővé teszik a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését.

A projekt keretében 60 beteg bevonásával megvalósult POST_COVID_19_HUNGEN_01 orvostudományi kutatás hozzájárult a COVID-19 fertőzés post-COVID tüneteinek pontosabb megértéséhez, hiszen a kutatás eredményei alapján a betegség akut fertőzése során gyűjtött molekuláris adatokból előre jelezhető a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának esélye.

A kutatás eredményei tehát korunk egyik népbetegségéről szolgáltatott újabb információkat a kutatók, orvosok számára.

A projekt keretében előkészített és elindult orvostudományi kutatás és klinikai vizsgálatok hozzájárultak a Pécsi Tudományegyetem és a kapcsolódó alvállalkozók, az Adware Research Kft., a Cortex CPS Kft., valamint a Szegedi Tudományegyetem akadémiai kutatásokra vonatkozó tudásának, tapasztalatainak és ismereteinek bővítéséhez. A projektben résztvevő szervezetek ezen kutatásokon keresztül olyan tapasztalatot szereztek, amely segítségével a későbbiekben még hatékonyabban tudják segíteni a hazai kutatókat kutatási kezdeményezéseik megvalósításában, ezáltal hozzájárulva a hazai akadémiai orvostudományi kutatások és klinikai vizsgálatok erősödéséhez, valamint számosságának növeléséhez.

A projekt emellett elősegítette a hosszú távú szakmai kapcsolatok kialakítását a hazai kutatóhelyek, egyetemek, valamint kapcsolódó ipari partnerek között, amely újabb sikeres együttműködések alapja lehet.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni