close
CímlapCovid-19Szigorítások a járvány miatt a PTE-re vonatkozóan

Szigorítások a járvány miatt a PTE-re vonatkozóan

2020. november 10.

a magyar Országgyűlés 2020. november 10-én megszavazta a kormány rendkívüli felhatalmazásáról szóló törvényjavaslatot, ami azt jelenti, hogy Magyarország kormánya 90 napig rendeleti úton dönt a járványügyi védekezést segítő intézkedésekről. A rendkívüli veszélyhelyzet kapcsán tett miniszterelnöki bejelentés további részletei, miszerint a felsőoktatás online képzésre áll át, és a kollégiumokat is be kell zárni, jelen pillanatban nem ismertek. A PTE Operatív Stábja a részletes utasításokat meghatározó kormányrendeletek alapján haladéktalanul meghozza a szükséges intézkedéseket..

A kormányzati szándék szerint, Magyarország miniszterelnökének bejelentése alapján november 10-én éjféltől a következők változásokra lehet számítani.

A kifejezetten a Pécsi Tudományegyetem polgáraira vonatkozó részeket dőlttel jelöljük.

Oktatás

A felsőoktatás átáll online oktatásra.

A Pécsi Tudományegyetem lehetővé teszi a dékánok számára, hogy amennyiben szükséges, dékáni szünetet rendelhetnek el. Erről információ az adott kar honlapján lesz olvasható.

Az a cél, hogy a megkezdett félévet a hallgatók teljesíteni tudják, ezért a karok felülvizsgálhatják a jelenlétet megkövetelő gyakorlati képzések esetében a tanterveket és abban az előtanulmányi rendet.

A Pécsi Tudományegyetem biztosítani kívánja a kollégiumi elhelyezés fenntartását az önkéntes egészségügyi tevékenységben résztvevő, vagy abba becsatlakozni kívánó hallgatók részére, továbbá rektori méltányosság keretében egyéb indokolt esetekben (pl. külföldi hallgatók) is engedélyezheti a kollégiumi elhelyezést. A részletek kidolgozása a kormányrendeletek függvényében haladéktalanul megtörténik.

A középiskolákban a 8. évfolyam feletti évfolyamok esetében tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatódnak a képzések. Az ezzel kapcsolatos EMMI határozatot az intézményvezetők megkapták, további tájékoztatás az intézmények honlapján lesz olvasható.

A bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitva maradnak.

Kijárási tilalom

Este 8 és hajnali 5 között csak akkor lehet az utcán tartózkodni, ha valaki munkába tart vagy munkából jön (nekik igazoltatáskor munkáltatói igazolást kell felmutatniuk); Ha valakinek az életét veszély fenyegeti, vagy valamilyen szerencsétlenség miatt az utcára menekülni kényszerül, az nem minősül szabályszegésnek. A kijárási tilalom alól kivételt jelenthet a kutyasétáltatás, a kivétel részletszabályairól az önkormányzatok dönthetnek.

Gyülekezés

Minden gyülekezés tilos.

Még a baráti-családi összejövetelek létszáma sem haladhatja meg a 10 főt.

Rendezvények

Általános rendezvénytilalom lép érvénybe.

A Pécsi Tudományegyetem rektora a továbbiakban kizárólag online megvalósítható rendezvények megrendezését engedélyezi.

Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet tartani, az egyházi és polgári szertartásokon csak a pár, a szülők, a tanúk és a házasulók testvérei vehetnek részt.

Temetéseken maximum 50 ember vehet részt.

Boltok, kávézók, kulturális intézmények

Az éttermeknek be kell zárniuk, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva lehetnek.

A kisipari szolgáltatók (fodrász, körmös, pillás, masszőr, cipész stb.) és általában az üzletek 19 óráig tarthatnak nyitva.

A színházaknak, állatkerteknek, múzeumoknak, moziknak zárva kell tartaniuk.

Sport

Minden sportmérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni.

Az amatőr csapatsport tilos.

Szabadtéren egyéni sport megengedett.

A fitnesztermek, uszodák zárva lesznek.

A Pécsi Tudományegyetem sportlétesítményeinek bezárásáról a kormányrendeleteket követően kerül ki további tájékoztatás.

Tesztelési kötelezettség

A kórházi dolgozókat, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente kötelező tesztelni.

A Pécsi Tudományegyetem kötelékében dolgozó általános iskolai tanárok, óvodai, bölcsődei dolgozók a felettesüktől érdeklődjenek a tesztelés részletei iránt.

A fentieken túl néhány munkahelyeket védő gazdasági intézkedést vezetett be a kormány a szállodákra, vendéglátóipari egységekre vonatkozóan.

A maszkviselésre vonatkozó szabályok nem változtak: zárt térben, tömegközlekedési eszközökön kötelező az orrot és a szájat elfedő maszk viselete. Ezt a rendőrség is ellenőrzi.

A jelenlegi helyzetben munkatársaink, családunk és saját magunk biztonsága érdekében arra kérünk mindenkit, hogy a járványhelyzetben hozott szabályokat tartsa be és az alkalmazkodjon a megváltozott feltételekhez. Felelősséggel, együttműködéssel, megfelelő védekezéssel a tavaszi rendkívüli időkben is megmutattuk, a mostani nehéz helyzetben is megmutatjuk, hogy a Pécsi Tudományegyetem polgárai helytállnak a koronavírus elleni küzdelemben.

Vigyázzunk egymásra!