close
CímlapCovid-19Szigorúbb szabályok a maszkviselés és a házi karantén kapcsán

Szigorúbb szabályok a maszkviselés és a házi karantén kapcsán

November másodikától új, a korábbinál szigorúbb maszkviselési szabályokat vezet be a magyar kormány, október 29-től pedig a házi karantén szabályozása is változott.

Maszkviselés

A korábbi rendeletektől eltérően ezentúl üzletekben, vásárlás során, sportrendezvényeken, koncerteken, színházban, moziban, és vendéglátóipari egységekben vendégként is kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni!

A maszkot kizárólag a helyszínen megvásárolt ital vagy étel elfogyasztása ideje alatt szabad levenni. Koncerteken is viselni kell a maszkot - az előadók is csak akkor mentesülnek a maszkviselés alól, ha élőben zenélnek.

A szabály betartását a rendőrség fogja ellenőrizni. Ha valaki nem, vagy nem megfelelően viseli a maszkot, azt figyelmeztethetik, pénzbírsággal sújthatják (a bírság összege 100.000 Forinttól egymillióig terjed), illetve az  adott kereskedelmi egységet legalább egy napra, legfeljebb egy évre bezárathatják.

Maszkot 6 éves kor alatti gyermeknek továbbra sem kötelező hordania.

További részletek:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/f1c2671f16ad6ac54d1d6f82e18b2b9649616798/megtekintes

 

Karantén

Ha valaki magyar állampolgárként a járvány szempontjából veszélyesnek tekintett országból érkezik Magyarországra, a határátlépést követően házi karanténba kell, hogy vonuljon. A határon meg kell adnia az alapvető adatait, elérhetőségeit, és azt a címet, ahol a házikarantén idején tartózkodni fog, és egyenesen oda kell utaznia (csak egészségügyi, műszaki, vagy - tömegközlekedés esetén - menetrendi okokból szakíthatja meg az útját). Amint a megadott címre ért, a határon kapott matricát fel kell ragasztania a lakás ajtajára.

Mostantól 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet a karantén elhagyásáért kiszabhatnak, akár naponta többször is. Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, amit 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra.

További részletek:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/b3b43e11e55803b6b43a660017c0582556f77062/megtekintes

 

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni