close
CímlapCovid-19Tájékoztató a kirendelések aktuális helyzetéről

Tájékoztató a kirendelések aktuális helyzetéről

2021. március 11.

Kedves Hallgatók!

Az Operatív Törzs döntésének értelmében

az orvos-, egészségtudományi területeken tanuló hallgatók a koronavírus-járvánnyal összefüggő védekezésben végzett önkéntes feladatellátása 2021. március 8-tól kirendelés formájában folytatódik

az alábbi feladatvégzések vonatkozásában (az e héten megkezdett önkéntes feladatvégzés vonatkozásában az önkéntesség megkezdésekor fennálló feltételek az irányadóak: aki jelenleg még önkéntesen lát el feladatokat, az az önkéntesség megkezdésekor biztosított feltételeknek megfelelően részesül juttatásban):

  1. Az Országos Mentőszolgálat keretei között végzett szűrési tevékenység (eddig önkéntes alapú feladatvégzés)
  2. Orvos-, egészségtudományi hallgatók által elvégzendő kórházi-klinikai tevékenység (beleértve az eddig önkéntes alapú PTE Klinikai Központban megvalósult feladatvégzést)

 

1) Az Országos Mentőszolgálat keretei között végzett szűrési tevékenység
Az Operatív Törzs döntése értelmében a hatékony védekezést elősegítendő az Országos Mentőszolgálatnál teljesített hallgatói feladatellátást kirendeléses formában szükséges megszervezni, melynek feladatszabásában az érintett megyei és fővárosi kormányhivatalok az illetékesek. A fentieknek megfelelően az Országos Mentőszolgálatnál ez eddig önkéntes formában megvalósult segítségnyújtás a továbbiakban kirendeléssel fog megvalósulni, kivételt képeznek ez alól a nem orvos-, egészségtudományiterületen tanuló hallgatók, akik a védekezést továbbra is önkéntes formában segíthetik.
A kirendelés heti turnusokban, napi 8 órás műszakokban történik, mely szükség szerint hétvégére is kiterjedhet. A kirendelés maximális időtartama egy hallgatóra összesen két hét. Jelen kirendelési ciklusban a korábban (december-január) teljesített kirendelések ideje nem számít bele, a kéthetes időintervallum minden hallgató esetében kitölthető.
A kirendelt hallgatónak az előző szemeszter gyakorlatának megfelelően az 509/2020. (XI. 19.) Korm. rendeletben foglaltak alapján tanulmányi kedvezmények biztosíthatók, továbbá az érintetteket a szolgálatteljesítés miatt semmilyen tanulmányi hátrány nem érheti. Az 509/2020. (XI. 19.) Korm. rendelet az alábbi linken érhető el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000509.kor
Az Országos Mentőszolgálatnál orvos-, egészségtudományiterületen tanuló hallgatók körében kirendelésben és a nem orvos-, egészségtudományiterületeken tanuló hallgatók körében önkéntesen résztvevők napidíjban részesülnek, melynek mértéke hétköznaponként 10.000Ft, míg munkaszüneti/ünnepnaponként 15.000Ft egységesen, amelyet a kirendeléshez kiállított teljesítésigazolásnak megfelelően a Pécsi Tudományegyetem adminisztrál és folyósít a hallgatók részére.

 

2) Orvos-, egészségtudományi hallgatók által elvégzendő kórházi-klinikai tevékenység
Az Operatív Törzs döntése értelmében a hatékony védekezést elősegítendő az egészségügyi ellátóintézményeknél (kórházak, klinikák, ideértve a PTE Klinikai Központját) teljesített hallgatói feladatellátást kirendeléses formában szükséges megszervezni, melynek feladatszabásában az érintett megyei és fővárosi kormányhivatalok az illetékesek. A kirendelés során minden orvos- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgató kirendelhető. Jelen kirendelési ciklusban a korábban (december-január) teljesített kirendelések ideje nem számít bele, a kéthetes időintervallum minden hallgató esetében kitölthető.
A kirendelés időtartama egy teljes hét, napi 8 órában meghatározott munkaidőkerettel. A munkaidőkeretek felosztása a PTE Klinikai Központba történő kirendelések esetén az adott klinikai egységek végzik a hallgatókkal egyeztetve.
A kirendelt hallgatónak az előző szemeszter gyakorlatának megfelelően az 509/2020. (XI. 19.) Korm. rendeletben foglaltak alapján tanulmányi kedvezmények biztosíthatók, továbbá az érintetteket a szolgálatteljesítés miatt semmilyen tanulmányi hátrány nem érheti. Az 509/2020. (XI. 19.) Korm. rendelet az alábbi linken érhető el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000509.kor
Az egészségügyi ellátóintézményekben feladatot ellátó hallgatók napidíjban részesülnek, melynek mértéke hétköznaponként 15.000Ft, míg munkaszüneti/ünnepnaponként 22.500Ft, amelyet a kirendeléshez kiállított teljesítésigazolásnak megfelelően a Pécsi Tudományegyetem adminisztrál és folyósít a hallgatók részére.

További általános információk
Fontos: a kormányhivatalok elsősorban a már oltakozott hallgatókat priorizálják a kirendelések során, a feladatellátás folyamatos biztosítottságát elősegítendő az Innovációs és Technológiai Minisztérium elkötelezett abban, hogy az orvos-, egészségtudományiterületen tanuló hallgatók átoltottságát a továbbiakban is biztosítsa. Az oltakozás lehetőségéről az Egyetem a továbbiakban folyamatos tájékoztatást biztosít!
Kérdéseitekkel, illetve az esetlegesen felmerülő problémák esetén

keressetek bennünket a onkentes.ehok@pte.hu email címen! 

A felmerült problémák orvoslásában, feloldásában – illetékességünkhöz mérten – minden esetben segítünk Benneteket!
A járványügyi védekezésben elengedhetetlen odaadó és fáradhatatlan munkátokat előre is megköszönve, üdvözlettel:

A PTE Operatív Stábja és az EHÖK csapata

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni