close
CímlapCovid-19Új CT érkezett a Klinikai Központba

Új CT érkezett a Klinikai Központba

2020. június 22.

A járványhelyzetre való tekintettel a Pécsi Tudományegyetem beszerzési kérelmet nyújtott be a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs felé. A beszerzésben több, a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközigény szerepelt, többek közt egy CT berendezés. Az Operatív Törzs május végén tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot több kérelmünk (köztük a CT készülék) támogatására vonatkozóan.

Ismert, hogy a koronavírus okozta tüdő elváltozások legérzékenyebb kimutatása CT képalkotással lehetséges. A PTE Klinikai Központ (KK) Rákóczi úti telephelyén jelenleg egyetlen telepített RTG készülék üzemel.

A PTE KK két CT készülékkel rendelkezik, melyek a KK Ifjúság úti telephelyén helyezkednek el – az egyiket fizikailag izoláltuk a COVID 19 ellátásra. A két telephely mintegy 1,5 km-re helyezkedik el egymástól, így a COVID 19 gyanús vagy fertőzött betegeket CT vizsgálat esetén szállítani szükséges. A szállítás lélegeztetett betegek esetén jelentős logisztikai és humánerőforrás többletet igényel.

A napokban, a PTE Klinikai Központ Rákóczi úti telephelyére leszállított CT készülék jelentős mértékben segíti a COVID 19 gyanús, valamint az osztályon kezelt, akár lélegeztetett betegek vizsgálatát és ezáltal kezelését.

A járvány szerencsés lecsengése után a CT készülék több fontos feladatot is el tud látni. Egyrészt a Rákóczi úti telephely összes fekvőbeteg vizsgálat helyben történik immár, másrészt, igény szerint, vizsgálati lehetőséget biztosít az Idegsebészeti és Neurológiai Klinikának. További fontos szempont, hogy a pár száz méterre fekvő Gyermekklinikán tervezett regionális sürgősségi központ CT igényeit is ki tudja elégíteni.

Tény, hogy a CT vizsgálatok iránti igény egyre fokozódik, ezek közül kiemelendő a biológiai terápiákhoz szükséges stádium meghatározás, mely a nagy értékű terápiák hatásának, folytatásának alapja.

Jelenleg a nagy értékű eszköz telepítése zajlik.

Both Vilma

Both Vilma

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni