close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértEDUC-WIDE: a szebb jövőért Európán túl is

EDUC-WIDE: a szebb jövőért Európán túl is

Lendületet vett az EDUC egyetemek kutatási és innovációs együttműködése az EDUC-WIDE révén: az Európai Bizottság az EDUC-WIDE projektet az európai kiválósági kezdeményezést támogató Horizon Európa pályázatában támogatta. Az EDUC-WIDE márciusban indult Brnóban. A program 2027 februárjáig tart majd, teljes költségvetése 3,5 millió euró.

Az EDUC-WIDE fő célkitűzése az Európai Kutatási Térség inkluzív fejlődésének elősegítése, a kutatási kiválóság és a kutatási kultúra terén az EU-n belül és kívül meglévő egyenlőtlenségek csökkentése, valamint a globális K+I együttműködésben elfoglalt európai pozíció megerősítése. Az EDUC-WIDE révén az EDUC Európai Egyetemi Szövetség az ukrajnai Vasyl Stefanyk Precarpathian National University-vel új tagot üdvözölhet köreiben - a cél, hogy szilárd kapcsolat alakuljon ki az ukrajnai K+I és az Európai Kutatási Térség között. Az egyik fókusz éppen a cseh, magyar és ukrán partnerek szorosabb bevonása.

A projekt lehetővé teszi az szövetség számára, hogy központi szerepet vállaljon a tudásalapú gazdaság és társadalom regionális átmeneteiben.Az EDUC-WIDE négy fő területre összpontosít:

  • nyílt tudomány,
  • karrier diverzifikáció,
  • K+F együttműködés
  • kutatási értékelés.

Ennek keretében az EDUC Egyetemi Szövetség célja, hogy

fejlessze K+F kultúráját az Európai Kutatási Térség jelenlegi prioritásainak megfelelően, és beépítse a Nyílt Tudomány elveit az EDUC K+F kultúrájába és a kutatók gondolkodásmódjába.

Emellett az értékelési reformot is hirdet annak érdekében, hogy elismerjék a diverzitást és maximalizálják a kutatások minőségét és hatását. A cél az, hogy különböző karrierpályákat nyissanak meg a kutatók számára, csökkentsék az inter-szektorális akadályokat, és támogassák a kutatók közötti ötletcserét, valamint új K+F irányokat hozzanak létre.


Ezek mellett az EDUC Egyetemek kutatói részt vehetnek mobilitási ösztöndíjpályázatokon, hozzáférhetnek kutatási infrastruktúrákhoz, és részt vehetnek K+F magvető projektekben. Az EDUC-WIDE továbbá támogatást nyújt azoknak a vezetőknek, menedzsereknek és adminisztrátoroknak, akik részt vesznek a K+F-ben, széles körű képzést kínálva a Nyílt Tudomány, kutatási értékelés, karrier tanácsadás, kutatásmenedzsment és a nemek közötti egyenlőség terén.
A „widening” kiemelt partnerek a csehek, az ukránok és a magyarok - utóbbi projektgazdája a Pécsi Tudományegyetem részéről dr. Füzér Katalin (PTE  BTK).

 További info: https://www.educalliance.eu/news/educ-alliance-welcomes-ukraine-launching-the-educ-wide-project-for-inclusive-research-development

 

European Digital UniverCity

European Digital UniverCity

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni