close
Címlap3. Az egészség és a jóllétMa van a zöldhályog világnapja

Ma van a zöldhályog világnapja

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján a betegnek legmegfelelőbb eljárással kezelik a sokakat érintő szembetegséget, a zöldhályogot.

A zöldhályog (vagy latin nevén glaucoma) egy betegségcsoport, ami a látás hosszú távú, fokozatos és visszafordíthatatlan romlását jelenti, egyes esetekben akár vaksághoz is vezethet. Az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik a betegség előfordulása. Becsült adatok alapján a világon közel 80 millió, hazánkban körülbelül 60-70 ezer embert érint a betegség.

A zöldhályog jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és rendszeres kontrollvizsgálatokkal a látásromlás mértéke lassítható. A zöldhályog kezelésében bizonyítottan hatásos beavatkozás a szemnyomás csökkentése, ezt többféle módon végzik a szakemberek. 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján Dr. Csutak Adrienne klinikaigazgató vezetésével többezer zöldhályogos beteget kezelnek, majd az utógondozás során figyelemmel követik a beavatkozások hatékonyságát.

A legtöbben szemcseppet kapnak, de lézerkezelésre és egyéb műtéti megoldásokra is szükség lehet.

A 2000-es évek eleje óta egy speciális lézerkezelés, a szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) végezhető a nyitott zugú zöldhályogosok számára. Ezt kezdetben kiegészítő terápiaként alkalmazták a szemcseppek mellett, de mára a beavatkozás már elsődleges kezelésként is alkalmazható, a szemcseppek alternatívájaként.

Csutak Adrienne vezeti Pécsett a Szemészeti Klinikát

A magyarországi klinikák közül elsőként a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikája rendelkezett ilyen kezelésre alkalmas eszközzel, és nagyon korán, már 2016-ban megindult a betegek lézeres kezelése. Azóta közel 500 alkalommal történt ilyen beavatkozás – ez nemzetközi viszonylatban is jelentős számú kezelést jelent. Az eredmények azt mutatják, a zöldhályog akár szemcsepp nélkül is kezelhető a lézeres beavatkozás után. A lézerkezelés a betegek számára jól tolerálható, egyszeri, pár perces fájdalommentes beavatkozással jár.

Amennyiben sem a szemcseppes, sem a lézeres kezelés nem hozza a várt szemnyomás-csökkentő hatást, műtétre van szükség a szemfolyadék elvezetésére. A zöldhályogellenes műtét (trabekulektómia) a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján is alapvető műtétnek számít, ám a hatékonysága mellett szövődményekkel is járhat. Az orvostudomány fejlődésével több alternatív lehetőség is elérhető már, többek közt a mély sclerectomia és a minimálisan invazív zöldhályogellenes műtétek (MIGS). A beavatkozás során egy kisméretű implantátumot helyeznek a szembe. A fémből készült eszköz (iStent) már évek óta elérhető a pécsi Szemészeti Klinikán, de 2023 júliusában, második szemészeti centrumként az országban, a műanyag implantátum (Preserflo) beültetését is megkezdték a szakemberek. Dr. Csutak Adrienne szerint a műtét utáni szemnyomáseredmények azt mutatják, hogy ez a műtéti technika kiváló alternatívája lehet a hagyományos műtétnek, ráadásul kisebb a műtéti megterhelés a kezelés során. Ezeket az eszközöket azonban egyelőre nem finanszírozza a Társadalombiztosító.

Amennyiben az eddig említett beavatkozások nem hatékonyak, a hosszúcsöves implantátumok beültetése lehet megoldás, amit szintén elvégeznek a pécsi Szemészeti Klinikán. Előrehaladott zöldhályogos károsodás vagy tartós fájdalom esetén a szemnyomást nem minden esetben lehet kellőképpen csökkenteni a már ismertetett eljárásokkal, ezért ilyenkor a szemben lévő folyadék termelését végző területet fagyasztják vagy lézerrel kezelik a szemészek.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a zöldhályog kezeléshez szükséges eljárástípusok közül minden módszerrel rendelkeznek a szemészek. A hagyományos és a legkorszerűbb műtéti technikák közül a betegek és orvosaik számára széles paletta áll rendelkezésre a látás megőrzésének céljából.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni