close
Címlap4. Minőségi oktatásÚj diagnosztikai berendezésekkel gazdagodott a PTE KK

Új diagnosztikai berendezésekkel gazdagodott a PTE KK

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Orvosi Képalkotó Klinikája két új, nagyteljesítményű diagnosztikai eszközzel gazdagodott, amelyek összértéke mintegy 290 millió forint. A beruházást az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány finanszírozta.

Az új berendezéseket ünnepélyes keretek között adták át május 17-én. Az eseményen részt vett dr. Hoppál Péter kormánybiztos, dr. Bódis József, az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és dr. Tóth Arnold, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

Dr. Hoppál Péter az egyetem fejlesztéseit és a korszerű eszközök beszerzését mind a város, mind a térség számára kulcsfontosságúnak nevezte. “Az ehhez hasonló hírek megnyugtatják a megye és az önkormányzati térség lakóközösségeit.

Sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha a mi egyetemünk, a mi klinikánk eszközfelszereltsége az élvonalban van.”

A két új eszköz – egy multifunkciós mammográfiás berendezés és egy képalkotó röntgenkészülék – összesen mintegy 290 millió forintba került, amit az egyetemet fenntartó alapítvány finanszírozott. Dr. Bódis József kiemelte: „A kuratóriumnak évekkel ezelőtt az a döntése született, hogy minden évben legalább egymilliárd forintot biztosítunk a Klinikai Központ műszerparkjának pótlására, cseréjére.” Továbbá hangsúlyozta, hogy

e befektetésnek fő célja a betegek legmagasabb színvonalú ellátása, valamint a korszerű oktatás biztosítása a PTE hallgatói számára.

Modern eszközök nélkül nem tud az egyetem modern orvosképzést biztosítani.” – mondta az elnök.

Dr. Miseta Attila köszönetét fejezte ki az orvostudomány folyamatos fejlődéséért és az új, hatékonyabb módszerek alkalmazásáért. A rektor felhívta a figyelmet arra, hogy az eszközpark cseréje rendszeresen szükséges a technológiai fejlődés miatt. “Egyre jobb, egyre költségesebb módszereket használunk, így majdnem minden öt, hét évben ezek az eszközök cserére szorulnak.” Dr. Miseta kiemelte, hogy az egészségjavítás és a prevenció a fő célja a jövő orvosának. Majd hozzátette, hogy az alapítvány támogatása kulcsfontosságú az oktatás és a betegellátás színvonalának növeléséhez.

A röntgenvizsgálat a legnagyobb számban végzett képalkotó eljárás, amivel könnyen és gyorsan észlelhetőek a mellkast, a végtagcsontokat és a gerincet érintő kórképek. Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik. A beszerzett korszerű eszközök egyike egy multifunkciós röntgenátvilágító berendezés, amely 120 millió forint értékű. A készülék képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére, valamint a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére is alkalmas. Ez segíti a gerincferdülés és végtaghossz-különbségből eredő panaszok kezelésének tervezését.

Átvilágító üzemmódban a szervezetben zajló folyamatokat dinamikusan, valós időben képes megjeleníteni,

e vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor–bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. Az új röntgenberendezéssel évente mintegy 15 000 beteget fognak vizsgálni a klinika szakemberei.

Néhány évtizeddel ezelőtt csak durvább eltéréseket tudtunk kimutatni, ám mára a technológiai fejlődésnek köszönhetően mikroszkopikus eltéréseket is észlelhetünk.” - mesélte dr. Tóth Arnold, majd így folytatta: „A korszerű röntgenkészülékek elképesztően alacsony sugárterhelés mellett kiváló minőségű képeket állítanak elő. Mindezt még tovább fokozza a mesterséges intelligencia alkalmazása a képfeldolgozás és a képértékelés terén.” Az eszközbemutatót dr. Tóth András, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika röntgendiagnosztikai munkahelyek részlegvezetője tartotta, aki szemléltette az új eszköz előnyeit.

A másik új eszköz egy közel 170 millió forint értékű, multifunkciós mammográfiás berendezés, amely

hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgen-vezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére is alkalmas.

Pécsett régi hagyományai vannak annak az emlőszűrésnek.” - mondta dr. Sebestyén Andor „Bízom benne, hogy az új, modern eszközökkel még hatékonyabban tudjuk szervezni és biztosítani a szűrést. Ez gyorsabb vizsgálatokat és jobb munkakörülményeket jelent majd a betegek és a dolgozók számára. Ezek az eszközök nemcsak a megye, hanem az egész régió betegellátását is szolgálják.”

A berendezés különlegessége, hogy úgynevezett tomoszintézis végzésére is alkalmas. Ez a kifejezetten sűrű szerkezetű, úgynevezett denz emlők megítélését, és az esetlegesen előforduló strukturális eltérések értékelését teszi lehetővé,

ezáltal csökkentve a felesleges visszahívások számát és elősegítve a rosszindulatú elváltozások korai felismerését. Kiemelt szerepet játszik a mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában, amelyek daganatmegelőző állapotot jelezhetnek. A készülék az ilyen eltérések esetében mintavételezésre is képes. Dr. Molnár Krisztián, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika igazgató-helyettese az eszközbemutató során elmondta, hogy a készülék a legkorszerűbb a piacon.

Az említett fejlesztések és az eszközpark bővítése révén a radiológia területén jelentős előrelépések várhatók Pécsen és környékén. A modern diagnosztikai technológiák által a korai felismerés és a prevenció hatékonyabbá válik, ami hosszú távon javítja a lakosság egészségi állapotát.

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni