close
CímlapEgyetemi élet14. Pollack Expo

14. Pollack Expo

Az ország több mint 130 ipari és szolgáltató cége találkozott a műszaki újdonságra kíváncsi látogatókkal a Pollack Expo szakkiállítás és konferencián, melyet a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar szervezett, február 27-28-án, az Expo Centerben.

 

50 éves a műszaki felsőoktatás Pécsett, a Pollack Expó sosem volt önmagában csak egy műszaki rendezvény, a kar mindig is együttműködik a várossal, a Kamarákkal, és a régió iparával. Közös az utunk – mondta Kondor Tamás, a kar dékánhelyettese – az oktatás, a kutatás és az innováció már hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Medvegy Gabriella. a kar dékánja külön köszöntötte a megjelent középiskolásokat is és kiemelte, hogy nem csak a kiállítók, hanem a közönség számával is rekordot döntött a rendezvény. Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a város csak akkor lehet sikeres, ha nagyban tud támaszkodni az egyetem és a gazdaság szereplőire. Szerinte ott lehet kulturális alapú városfejlesztést sikeresen végrehajtani, ahol erőteljes a gazdaság is. Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte, hogy örömteli a Pollack Expo folyamatos növekedése, „de arra is törekednünk kell, hogy az itt megjelent cégekkel egész évben kapcsolatban legyünk.”  A rektor elmondta, hogy neki egyetlen munkahelye volt életében, az pedig egyetem. „Nem bántam meg. Fontos egy mester mellett megtanulni a szakma csínját-bínját. Az egyetemi oktatás közvetlen kontaktusban lévő jellege tér el a többi oktatási formától.” Miseta bízik abban, hogy az egyetem az ipar és a szolgáltatás szereplői felé nagyobb reszponzivitást mutat.

A megnyitón adták át a Tervezz te is ökoházat! című innovációs verseny díjait. A megosztott harmadik a szolnoki szakképzési Centrum Pálfy Vízügyi Szakgimnázium és a székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium lett. A második helyet a pécsi Pollack Mihály Szakközépiskola tervei érdemelték ki, míg a győztes pedig a győri Hild József építőipari szakgimnázium pályázata lett.

A Dél-Dunántúl legnagyobb szakkiállításának az informatikában, építőiparban, gépiparban és villamosiparban megjelenő csúcstechnikák bemutatása, a környezetvédelem szempontjából fontos alternatív energiaforrások megismerése és az informatika minden területen megmutatkozó fejlesztései adják a gerincét. Sok érdeklődőt vonzott a félbe vágott elektromos autó, vagy az elektromos repülőgép is. Az idei Pollack Expón újdonsága, hogy már a labortechnikai kiállítók is megjelennek. A régióban eddig nem volt ilyen témájú szakbemutató, ezt a hiányt pótoljuk, lehetőséget biztosítva a labortechnika területén működő cégek termékeinek, szolgáltatásainak ismertetésére, szakmai eszmecserére.

 

A plenáris előadások keretében közérdekű témákra és nagy volumenű beruházásokra hívták fel a figyelmet a szervezők. Hogy miként adhat választ az energiahatékony–fenntartható–regeneratív építészet a klímavészhelyzet kérdéseire, Dr. Reith András okleveles építészmérnök előadásából volt megtudatható. Dr. Ferencz Marcel Ybl-díjas építész pedig a budapesti Atlétikai Stadion terveibe és problémás kérdéseibe engedett bepillantást.

„Membránszerkezetek Magyarországon” címmel szervezete a Műszaki és Informatikai Kar Építész Szakmai Intézete azt a nemzetközi konferenciát a Pollack Expo kísérőrendezvényeként, amellyel Majoros Gábor építész kollégájuknak, a hazai sátorépítészet kiemelkedő alakjának kívánnak emléket állítani.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni