close
CímlapEgyetemi életA 2021-es év mentortanára

A 2021-es év mentortanára

2021. szeptember 08.

A PTE Tanárképző Központja a Tanévnyitó Mentorfórumán adta át AZ ÉV MENTORTANÁRA címet, melyet 2021-ben Szentgyörgyi Krisztina, a győri Széchenyi István Egyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum és Szakképző Iskola mentortanára érdemelte ki.

 

Milyen szakos tanárjelölteket mentorál?
Egészségügyi tanárjelölteket, immár 2018 óta a PTE-vel együttműködésben. Viszont nemcsak a PTE-ről érkeznek tanárszakos hallgatóink, hanem másokkal is együttműködünk, de a hallgatóink zöme Pécsről érkezik.

Milyen személyiség kell a mentortanársághoz?
Nyitott személyiség vagyok, talán ezért bízhatta rám az igazgatóm a mentorfeladatot. Örömmel vállaltam a hozzánk forduló hallgatók mentorálását, menet közben pedig a szükséges szakmai végezettséget is megszereztem. A hallgatóink egészségügyi diplomával rendelkező, az egészségügyben dolgozó szakemberek, akik egészségügyi tanárrá szeretnének válni, a saját szakmai tudásukat hasznosítják akár a nappali, akár a felnőttoktatás keretein belül.

Miben kell és lehet segíteni nekik?
Motiváltak a hallgatók, büszke vagyok rájuk, de a pedagógiai kérdésekben segítenem kell. Az egészségügyi szakmát érintő kérdésekben természetesen otthonosan mozognak, naponta gyakorolják a szakterületüket, viszont a pedagógiai területen sokat kell hozzátenni. 16-17 éves középiskolás csoportokkal kell megtalálni a közös hangot, a gyakorlatot nálunk teljesítik. Közelíteni kell a hallgatókhoz a tanárjelölteket, a gyakorlatuk során sok támogatással, óra-megbeszéléssel, elemzéssel, órára készüléssel tudom őket segíteni a fejlődésükben.

Hogy fogadják ezt a jelöltek?
Eleinte mondhatjuk azt, hogy félnek, de ez inkább csak az ismeretlentől való félelem, szakmailag felkészültek mindannyian. A több féléves folyamatban egyre jobban megismerjük egymást, a tanárjelöltek félévenként visszakerülnek ugyanabba a csoportba, ahol kezdtek, megismerik az iskola légkörét, s a gyerekek is már ismerősként fogadják őket.

Ön mit kapott ettől a képzéstől tanárként?
Sokat kaptam tőle, egészen más típusú oktató és segítői munka ez, mint amit a középiskolában végzek. A sokszor velem egykorú, de akár még idősebb felnőtteket segíthetek abban, hogyan tanítsanak. Úgy érzem én is sokat tudtam fejlődni az elmúlt öt évben.

Hogyan kapta meg ezt a díjat?
Dr. Deutsch Krisztina adjunktus asszony a kapcsolattartóm az Egészségtudományi Tanszékről, ő terjesztett fel a Tanárképző Intézet felé a díjra, tulajdonképpen a hátam mögött zajlott az egész. Az igazgatónőmmel is felvette a kapcsolatot – Pákozdi Magdolnával – ő is támogatott. Megleptek vele.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni