close

3 379 257 068

Széchenyi 2020, EFOP
2017. március 14.

A csaknem három és fél milliárd támogatás egy EFOP-os pályázatnak köszönhető, mely idén januárban kezdődött, s 54 hónapon át, 2021. június 31-ig tart majd. A projektnyitót március 14-én tartották a Szentágothai Kutatóközpontban.

Tóth Kálmán tudományos rektorhelyettes elmondta: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt a kutatási kapacitások bővítésére, kutatási szolgáltatások átfogó fejlesztésére irányul. „Olyan tudásbázis fejlesztése és kutatási folyamatok kialakítása a cél, amely által a PTE regionális és országos szinten egyaránt alkalmassá válik társadalmi innovációt szolgáló és a K+F+I szféra igényeit kielégítő szolgáltatások nyújtására, valamint a kutatói utánpótlás biztosítására.” – hangsúlyozta Tóth Kálmán. A programban az egyetem nyolc kara, valamint a Klinikai Központ is érintett, megvalósítása 23 kutatócsoport kezében van. A projekt három pillérre épül: átfogó egyetemfejlesztésre, a stratégiai tudományágak fejlesztésére, és a vállalkozói transzfer, kutatásmenedzsment fejlesztésére.

A hosszú távú célok között a rektorhelyettes kiemelte a vállalkozói szemlélet erősítését:

A kormányzat szándéka szerint az egyetemeknek 2020-ra összköltségvetésük 10%-át ilyen forrásból kell fedezniük. Ez az arány a mai magyar állami felsőoktatási intézmények esetében mindössze 0-2%.

Ezt úgy próbáljuk növelni, hogy a pályázat révén megteremtjük szervezeti kereteit.” A részcélok egyike a doktori fokozatszerzési arány növelése is: „A doktori iskolák számát tekintve a Pécsi Tudományegyetem a második az országban, évente 150 doktori védés történik a PTE falai között. Országos szinten azonban a doktori képzésbe csatlakozóknak mindössze 20%-a fejezi be tanulmányait és szerez doktori fokozatot. Az, hogy hányan morzsolódnak le, tudományterületenként eltérő – a legjobb eredményeket az orvostudomány területén működő doktori iskolák adják. Erősítenünk kell a fokozatszerzők arányát.” – hangsúlyozta a rektorhelyettes. Cél a kutató utánpótlás növelése is.

A pályázathoz köthető első mérföldkő 2017. szeptember végére várható.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni