close
Címlap4. Minőségi oktatás580 millió a PhD-hallgatókért

580 millió a PhD-hallgatókért

A munkaerőpiacon elérhető jövedelemmel való versenyképesség elérése a célja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új, ún. Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjának. A 2023. októbertől induló program finanszírozását fele-fele arányban vállalta a Pécsi Tudományegyetem és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA).

Az ösztöndíj keretösszege éves szinten 580 millió Forint, amely két kategóriában nyerhető el.

„Szép példa az együttműködésre a PTE és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány között, hogy együttes erővel próbáljuk orvosolni az évtizedek alatt felhalmozódott problémákat” – mondta el dr. Miseta Attila, a PTE rektora. Az ösztöndíj-rendszer kapcsán hozzátette: „Egy egyetem attól egyetem, hogy az oktatás mellett nemzetközi térbe is kapcsolódó kutatás is folyik. Az oktatás és kutatás peremterületén pedig a doktori képzések állnak. Utóbbi vonzerejének növelése érdekében kerestük meg az UQA-t, mely nyitott volt arra, hogy közösen oldjuk meg a problémát.

Optimista vagyok a kezdeményezéssel kapcsolatban, örülök, hogy elnök úrral együtt be tudjuk jelenteni a lehetőséget.”

„A modellváltás alapgondolata a teljesítmény, így megcéloztuk azt is, hogy emelkedjen a tudományt magas szinten művelő fiatalok száma. Ennek a legméltóbb és legprogresszívebb eszköze a doktori képzés. A PhD-képzésben résztvevők anyagi viszonyai elmaradnak a kívánatostól. Ezért

jelentős forrást szánunk támogatásukra, annak érdekében, hogy pusztán anyagi okokból a fiatal tudós palánták ne hagyják el a pályát”

- mondta el dr. Bódis József, az UQA elnöke.


„A PhD-hallgatók kutatásai és tevékenysége tudományos teljesítményünk egyik fő motorját jelentik. Az elmúlt évek gazdasági tendenciái mentén feszültség alakult ki a piacon elérhető kereset és a doktoranduszok juttatásai között. Emiatt elsősorban a műszaki és az orvostudományok  PhD-képzései iránt csökkent az érdeklődés, vagyis azokon a területeken, melyek munkaerőpiaci átlagbéreivel az ösztöndíj egyáltalán nem versenyképes. A doktoranduszok száma nem csökkent  lényegesen, de eltolódott abba az irányba, hogy a munka mellett végzett tudományos tevékenységet részesítik előnyben - erősen szakterületfüggő, hogy ez mekkora feszültségek árán valósítható meg. Ezt szeretnénk a kiegészítő doktoranduszi ösztöndíjjal orvosolni” - tette hozzá dr. Komócsi András, a PTE tudományos rektorhelyettese.


Az ösztöndíj finanszírozását 50-50 %-ban vállalta az UQA és a PTE, az erre fordítható összeg 290+290 millió forint, vagyis csak a 2023/2024-es tanévre vetítve 580 millió Forint.
„Az ösztöndíj-rendszer kételemű.

Az egyikre a már beiratkozott PhD-hallgatók pályázhatnak, a képzés kutatási és képzési szakaszában havi 60.000, a kutatási és disszertációs szakaszban havi 100.000 Forint ösztöndíjra. Létrehoztunk egy olyan kategóriát is, mely kapcsán a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató PhD-hallgatókat díjazzuk, itt az összeg 100.000 Ft az adott tanév 12 hónapjára”

- szögezte le dr. Komócsi András rektorhelyettes.
„Az ország nagy egyetemei mind tettek markánsabb vagy diszkrétebb lépéseket ebbe az irányba. Az UQA elfogadta a rektori vezetés kalkulációit, és a kért arányban járul hozzá a doktoranduszok anyagi viszonyainak rendezéséhez” - tette hozzá dr. Bódis József elnök. „Úgy gondolom, ha egy hallgatót megcsapja a tudomány szele, egy életre elkötelezheti magát kutatás iránt. Nekünk pedig feladatunk az, hogy olyan viszonyokat teremtsünk, hogy ebből tisztességgel meg is lehessen élni. A PhD a tudományos karrier küszöbe, mely ma már egy jól menedzselhető, presztízst is jelentő életpálya, innovációs potenciállal - nem könnyű, de szép világ. Fontosnak tartom, hogy egy intézmény saját maga nevelhesse ki a jövő minősített oktatóit.

Proaktívnak kell lennünk annak érdekében, hogy minden tehetséges tudományt művelő fiatalt tartsunk a Pécsi Tudományegyetemen.”

A jogszabály szerint a doktorandusz hallgatók normál ösztöndíja 140.680 Ft, illetve 180.680 Ft.
A Pécsi Tudományegyetem 2023 őszén induló Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjával mindezt havi nettó 60.000, illetve 100.000 Forinttal meg lehet fejelni.
A kiemelkedően teljesítők egyéb ösztöndíjakat is elnyerhetnek, pl. az Új Nemzeti Kiválóság Programba pályázhatnak (100.000 Forint/hó) országos szinten, vagy a PTE saját ösztöndíj programjának keretében, a László János Doktorandusz ösztöndíjban is részesülhetnek (40.000/hó).

További részletek: https://univpecs.com/egyetemi_elet/kiegeszito_doktori_hallgatoi_osztondij

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni