close
CímlapEgyetemi élet5 793 500 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros pécsi állomásán

5 793 500 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros pécsi állomásán

2021. szeptember 04.

Szép eredménnyel zárult a Richter Egészségváros program a pécsi Kossuth téren szeptember 4-én.
A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 83 városban több mint 200 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 212 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 428 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára. A 120 éves Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 83. állomásán 26 fontos szűrésen és tanácsadáson és egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az elmúlt időszak jelentős terhet jelentett valamennyi egészségügyi intézmény számára, erre való tekintettel a Richter Gedeon Nyrt. alapadománya ezúttal is megemelt összegről, 3 500 000 forintról indult. Ezt gyarapították tovább a résztvevők.

Aktivitásaiknak köszönhetően

a nap végére 5 793 500 forint gyűlt össze, melyből a klinika a szívultrahang vizsgálófej beszerzését meg tudja valósítani.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. A motiváció hiánya, a hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. „Azt gondolom, hogy az egészségmegőrzés, a prevenció, az egészségtudatosság az egyetem és a város vezetése számára egyaránt fontos. Ugyanennyire lényeges ezeknek a kérdéseknek a társadalmasítása is, hiszen

hiába vannak jó koncepciók, stratégiák, szakmai alapok, ha mindez nem jut el az emberekhez. Ebben minden partner segítsége sokat jelent, a Richter rendezvénye pedig kulcsfontosságú lehet”

mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A szűrések és tanácsadások mellett a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is. A Betekintés a szívünk mélyébe sátorban a Klinika szakemberei szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezeléséről tartottak hasznos előadásokat, kitérve a COVID-19 okozta esetleges szövődmények felismerésére és kezelésére is.

Számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus mesélt az élet változásaihoz való alkalmazkodásról. Szebenyi Péter környezetvédelmi influencer a környezetbarát mindennapok témájában tartott előadást, hasznos tippeket adva egy zöldebb, környezettudatosabb élethez. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről és a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Béres Alexandra fitnesz-világbajnok pedig nem csak az egészséges életvitelhez vezető útról és lehetséges elakadásainkról mesélt az előadására látogatóknak, de a különböző női életszakaszok változásairól is hasznos információkkal látta el a jelenlévőket. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Kossuth térre érkezőket.

A nap végén Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi marketing és értékesítési osztály osztályvezetője osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, valójában mennyire fontos a városnak a rendezvény. „12 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos az egészségfejlesztés, ezt mutatja az is, hogy a mai volt a 83. Egészségváros rendezvényünk.

A pécsi Egészségvároson a mai napon több mint 2 500 szűrést hajtottak végre a Kossuth téren. Rengetegen vettek részt az előadásokon, az online térben pedig 758 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 428 706 300 millió forintot adományoztunk.”

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a pécsi Kossuth térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikának, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 227 400 forintot gyűjtöttek a klinikának. A térségi lakossági összefogásnak, valamint a pécsiek aktivitásának a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 5 793 500 forintra nőtt.

Prof. Dr. Cziráki Attila, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika klinikaigazgatója örömmel fogadta a Richter Egészségváros pécsi állomásán összegyűjtött adományösszeget: „Köszönet a Richter Gedeon Nyrt.-nek, hogy ezt a mai napot megrendezték számunkra. Lehetőséget kaptunk arra, hogy magas színvonalon egészségügyi szűréseket és tanácsadásokat valósítsunk meg. Köszönet az egészségügyi dolgozóknak, a technikai személyzetnek, hatalmas munkát végeztek ma. A célt, amit kitűztünk,

a szívultrahang vizsgálófej beszerzését, meg tudjuk valósítani.”

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni