close
Címlap4. Minőségi oktatásNemzetközi elismerés az elnökségi tagság

Nemzetközi elismerés az elnökségi tagság

A European Association of International Education (EAIE) nyári egyetemekkel foglalkozó Expert Community elnökségi tagjává választották dr. Pozsgai Gyöngyit, a PTE Rektori Kabinet Nemzetközi Igazgatóság Study abroad és nyári egyetemi iroda vezetőjét. Az iroda a Nemzetközi Igazgatóságon belül működik és szemeszter hosszúságú képzésekre, nyári és téli egyetemekre toboroznak nemzetközi hallgatókat - egyre nagyobb sikerrel. Február végén a PTE-n rendezik meg az elnökség soron következő találkozóját.

Mit lehet tudni erről a szervezetről, mely elnökségi tagjává választott?
A European Association of International Education (EAIE) a legnagyobb olyan európai szervezet, amelynek célja az európai felsőoktatási intézmények nemzetköziesedésének elősegítése, valamint a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó oktatók, kutatók és adminisztratív dolgozók tudásának kiszélesítése. Feladatai közé tartozik, hogy a nemzetköziesítés terén jó példákkal szolgáljon, és hozzásegítse a tagokat, tagegyetemeket ahhoz, hogy fejleszthessék magukat, hálózatokba szerveződjenek és nemzetközi együttműködéseket építsenek ki. Erre számos lehetőséget biztosítanak. Évente szerveznek konferenciát, melyre a világ minden részéről összesen 6000 résztvevő érkezik. Tréningeket, workshopokat, webinarokat tartanak, nemzetköziesítéssel foglalkozó kiadványokat szerkesztenek és európai felsőoktatási nemzetköziesítési központként működnek.

Pontosan ez mi ez a tisztség, hogyan fordítsuk magyarra?
Az EAIE szakmai közösségeket működtet olyan területekre fókuszálva, amelyek iránt a legnagyobb az érdeklődés a nemzetköziesítésen belül. A Summer Schools Expert Community a nyári egyetemekkel és egyéb rövid ciklusú képzésekkel foglalkozó szakmai szervezet. Ennek háromfős vezetőségének lettem a tagja. A kollégáim a King’s College London és a University of Ljubljana nyári egyetemekkel foglalkozó vezetői. Nagy megtiszteltetés számomra ez a felkérés, a feladatkör miatt és azért is, mert

egyedüli magyarként vagyok jelen a szakértői közösségek vezetőségeinek körében.

Mi a feladatod vezetőségi tagként?
A fő feladatunk a vezetőségi tagtársaimmal a tudásáramlás és hálózatba szerveződés elősegítése a rövid ciklusú képzéseket szervező egyetemek tagjai között. Fontos, hogy a tagok megoszthassák egymással a tapasztalataikat, és ne csak a jó példákról, hanem a nap mint nap felmerülő problémákról is beszámoljunk. Vannak tagjaink, akik már hosszú évek óta sikeresen hirdetnek meg rövid ciklusú képzéseket, de olyanok is, akik még csak tervezik hasonló programok bevezetését az egyetemeiken. A tagok nagyon sikeres együttműködéseket is kiépítenek egymással, ehhez a platformot nekünk kell biztosítani. Az is feladatunk mindezen felül, hogy az éves konferenciára beérkező absztraktokat elbíráljuk.


EAIE felsőoktatási szakkiállítás Helsinkiben, kép forrása: EIAIE
Néhány évvel ezelőtt kapcsolódtam be aktívan a nyári egyetemi szakértői közösség munkájába. Hogy felkértek a munkára, egyrészt annak köszönhető, hogy a szakmai találkozókon megismerték a nemzetközi egyetemi kollégák az egyre növekvő számú nyári és téli egyetemi programjainkat, a széles program portfoliónkat. Másrészt erre a területre nyerte el a PTE az EAIE szervezettől 2021-ben Nemzetköziesítési Kiválósági Díjat (Award for Excellence in Internationalisation), ami konkrétan azt jutalmazta, hogy

a pandémia alatt milyen sokrétű virtuális, rövid ciklusú képzést tudtunk megvalósítani egyetemünk szervezésében.

Ez azt jelenti, hogy Európa-szerte figyelik a kelet-közép-európai egyetemek működését?
Az EAIE szervezet nagyon széleskörű tagsággal rendelkezik Európában. A tagok mindenkire figyelnek, akik az adott nemzetköziesítési területeken jó példával járnak elöl. Amikor a legutóbbi konferencián előadást tartottam a PTE-modellről, záporoztak a kérdések. Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy mennyire érdekelte ezt a szakmai közösséget az a munka, amit a kollégáimmal a Pécsi Tudományegyetemen megvalósítunk, hogy fel tudunk mutatni olyan példát, ami mások számára is követendő lehet. Nagy örömömre szolgál, hogy mindemellett immár második alkalommal kért fel az EAIE szervezet arra, hogy tréner legyek a szervezet éves nemzetköziesítési akadémiáján és az európai, kanadai, amerikai, mexikói egyetemek képviselőinek továbbképzést tartsak. Nagyon sok új egyetemi kapcsolatot építek ki mindeközben, ami igen hasznos a tevékenységünk szempontjából.

Értékes elismeréseket kaptatok az elmúlt években a rövid ciklusú képzések szervezése kapcsán (Magyar Marketing Szövetség Gyémánt díja 2022-ben és 2021-ben, Nemzetköziesítési Kiválósági Díj (Award for Excellence in Internationalisation 2021). Az általatok szervezett nyári és a téli egyetemek iránt még a koronavírus-járvány idején sem csökkent az érdeklődés, elképesztő figyelem övezi. Miben rejlik a programok sikere?
Ez egy komoly csapatmunka. Annak, hogy hat év alatt mitől lettek ennyire sikeresek lettek a programjaink, sok összetevője van. Egyrészt növekszik az érdeklődés a hallgatók részéről a külföldi, rövid ciklusú képzések iránt, sokan szívesen kipróbálnák magukat nemzetközi környezetben, de nem akarnak, vagy nincs lehetőségük egy teljes szemesztert/tanévet külföldön tölteni. Számukra egy nyári vagy egy téli egyetem jó alkalom arra, hogy

megtapasztalhassanak mindent, amivel a külföldi tanulás jár, csak rövidebb idő alatt.

Vonzó lehet a hallgatók számára az akadémiai program jellege, a sajátjuktól eltérő oktatási környezet, az interkulturális közeg, más kultúrák - és általuk a saját kultúra - mélyebb megismerése. A rövid ciklusú képzésekkel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy ez előszobája lehet annak is, hogy egy nyári/téli egyetemen részt vett hallgató a képzés után egy szemeszterre vagy teljes diploma programra jelentkezzen a PTE-re - volt már erre számos példa. Ez is egy célunk.
2016-ban elkezdtünk építkezni: megtapasztaltuk, hogy melyek azok a programok, amik iránt a legnagyobb az érdeklődés, melyek azok a külföldi partneregyetemek, akik szeretnének hozzánk teljes csoportokat küldeni, és - ami talán a legfontosabb! - melyek azok a karok a PTE-n belül, melyek szeretnének a programjaink kapcsán együttműködni szakmai szempontból. Nagy öröm, hogy egyre több karral dolgozunk együtt! A programok akadémiai részét a karok biztosítják, az irodánk pedig a teljes körű szervezést végzi. A siker titka lehet az is, hogy a kollégáimmal nagyon rugalmasak vagyunk: folyamatosan figyeljük a lehetőségeket. Amikor kitört a koronavírus-járvány, rögtön arra gondoltunk, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy kipróbáljuk, működik-e a virtuális térben egy nyári vagy egy téli egyetem, vagy akár egy szemeszter hosszúságú program. Működött! Az online nyári és téli egyemek mellett a pandémia alatt indítottunk egy amerikai partneregyetemmel közös online szakmai gyakorlatos programot, egy másik amerikai partnerrel pedig COIL (Collaborative Online Leaning) programot.

Az elsők között voltunk az országban, akik Erasmus BIP programot valósítottak meg, továbbá rendszeresen szervezünk azon szervezetek hallgatói számára is rövid ciklusú képzéseket, melyekben a PTE tagsággal bír. Az EDUC európai szövetség hallgatói számára már három nyári egyetemet tartottunk, a Compostela egyetemi szövetség hallgatói részvételével pedig évek óta nagy sikerrel fut az online Debate Tournament programunk.
Rugalmasak vagyunk a kollégáimmal és nyitottak, szeretjük, amit csinálunk. A PTE számos, különböző szintű nemzetközi egyetemi kapcsolattal rendelkezik, ezeket az együttműködéseket a rövid ciklusú képzések konkrét tartalommal tudják megtölteni. Közben az egyetem nemzetközi láthatósága erősödik, hiszen a hallgatók a világ minden szegletébe elviszik a Pécsi Tudományegyetem jóhírét.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni