close
CímlapEgyetemi életAI az üzleti mindennapokban

AI az üzleti mindennapokban

2023. november 15.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara szakmai partnerével, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Legaltech Lab csapatával közösen prezentációs versenyt rendezett november 14-én a  Halasy-Nagy József Aulában. Az együttműködés abban szolgálja az egyetem polgárait , hogy nagyobb betekintést kaphassanak a legaltech megoldások körébe, szakmai gyakorlati lehetőségekre találhassanak és bővíthessék tapasztalataikat a szakmai networking körében. A szervezők olyan hallgatók jelentkezését várták, akiket érdekelnek a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek, illetve ismernek olyan AI megoldásokat, melyek segíthetik az ügyvédi, tanácsadói munkát.

A PTE és a Legaltech Lab korábban több, sikeres közös eseményt, rendezvényt is szervezett, legutóbb az LKT Legaltech Lab interaktív programmal vett részt a kar Kutatók Éjszakája programsorozatában, emellett rendszeresen segíti a legaltech tárgyú kurzusok oktatását személyes közreműködéssel is. A mostani verseny célja az volt, hogy motiválják a hallgatókat a mesterséges intelligenciát alkalmazó technológiai megoldások megismerésére, és a tapasztalati tanulásra. A verseny során a résztvevők az ügyvédi munkát segítő üzleti, jogi és tanácsadói AI megoldásokat mutattak be, egyúttal hasznos tudást és tapasztalatot gyűjthettek.

A verseny két fordulóból állt, az elsőben egy minimum tíz slide-ból álló prezentáció segítségével kellett előzetesen részletesen bemutatni a szabadon választott üzleti AI megoldásokat, emellett azok ajánlását meg is kellett indokolni. A második részben a szakmai zsűri visszajelzései alapján tökéletesített prezentációt kellett élőben előadni, melyre 15 perc állt a résztvevők rendelkezésére. Ezen a fordulón hat induló vett részt, köztük voltak 2-3 fős csapatok és egyéni versenyzők is. A pályázók köre igen színes volt, az egyetem négy karáról érkeztek (ÁJK, BTK, KTK, MIK), két versenyző pedig angol nyelven mutatta be a prezentációját. Ennek megfelelően Kristófné Gungl Rita, a Legaltech Lab menedzsere angol nyelven is köszöntötte, illetve tájokzatta a résztvevőket az esemény menetéről, a bírálás folyamatáról.

A versenyt bíráló zsűri összeállításakor a szervezők igyekeztek lefedni a verseny által érintett szakmai területeket, annak tagjait dr. Hohmann Balázs, az ÁJK Technológiai Jogi és Energiajogi Tanszék adjunktusa mutatta be.
„Nagyon örülök, hogy ez a rendezvény megvalósulhatott és ilyen résztvevői kör mellett szervezhettük meg. A versenyen a Pécsi Tudományegyetem különböző szakos hallgatói vesznek részt, a zsűriben pedig megpróbáltunk megjeleníteni minél több szakterületet, hogy minél szélesebben tudjuk vizsgálni az elhangzó perezentációkat” –  mondta dr. Hohmann Balázs.

Az LKT Legaltech Lab Irodát Szabó V. László képviselte a bírák között, aki évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkezik különböző piacvezető vállalkozásokhoz kapcsolódóan, jelenleg a pécsi iroda szakmai munkájának egyik motorja az új legaltech megoldások kifejlesztése során. Dr. Hornyák Miklós, a PTE KTK adjunktusa, innovációs és versenyképességi területen szerzett tapasztalatával és az adat-vezérelt modellek, az új médiához kapcsolódó technológiák (adat- és szövegbányászat) felhasználási lehetőségeihez kapcsolódó kutatásain keresztül biztosította a zsűri kiváló rálátási lehetőségét a prezentációs verseny témájára. A jogi szolgáltatások gyakorlatából praktizáló ügyvédként érkezett a zsűri soraiba dr. Schóber Soma, aki az LKT Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje. A pécsi jogi kar képviseletében pedig dr. Hohmann Balázs, a Technológiai Jogi és Energiajogi Tanszék adjunktusa, a Kar Infokommunikációs jogi szakjogász és szaktanácsadó képzésének szakvezetője vett részt a zsűri munkájában, aki mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatási területén és a modern technológiák bevezetéséhez, jogi megfelelőségének biztosításához kapcsolódó kiterjedt tanácsadói praxisán keresztül kapcsolódott a versenyhez.

Az innovatív prezentációkat a zsűri számos szempont alapján értékelte: az elkészítéshez szükséges kutatás alapossága, az eredeti problémafelvetés, a kreativitás és innovativitás, a zsűri kérdéseire adott válaszok alapján vizsgálták az előadói készséget, illetve a prezentáció megjelenését. A leginnovatívabb csapatok nemcsak értékelték az AI megoldások felhasználását, hanem fel is használták azokat prezentációjuk elkészítéséhez, beleszőve olyan megoldásokat, amelyek segítségével pl. egy mesterséges személyiség 4. előadótársként vett részt a bemutató közreadásában. A legjobbakat értékes nyereményekkel díjazták, a legügyesebb hallgatókat pedig személyes beszélgetésre invitálták az LKT Legaltech Iroda munkatársai, hogy közösen keressék a további együttműködés lehetőségeket.

Díjazottak:
I. helyezett: Berki Vivien, Kováts Annamária és Rózsa Csongor csapata (PTE ÁJK)
II. Helyezett: Molnár Dávid (PTE ÁJK)
III. Helyezett: Soltész Evelin és Kiss Balázs (PTE ÁJK) – képünkön
A különdíjat a zsűri Csillag Dániel Gábornak, a PTE KTK hallgatójának ítélte oda.

A hallgatók a verseny segítségével számos tapasztalatot szereztek: a prezentációk elkészítésével mély tapasztalatokhoz juthattak az AI szakterületi felhasználásával kapcsolatban, fejleszthették előadókészségüket, emellett további fejlődési lehetőségeket is elérhetnek az egyetem együttműködő partnerén keresztül.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni