close
CímlapEgyetemi életAlapítványi támogatásból bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja.

Alapítványi támogatásból bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja.

Az Ezer mosoly a Beteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kozák Szilvia február 14-én, pénteken egy közel 800 ezer forint értékű orvosi eszközt adott át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának. Az új öblítőpumpa az endoszkópos vizsgálatokat segíti, megkönnyítve ezzel a diagnózis felállítását, és a terápia meghatározását.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán évente közel 200 alkalommal történik gyomor-bélrendszeri endoszkópos vizsgálat csecsemőkortól egészen 18 éves korig. Az Ezer mosoly a Beteg Gyermekekért Alapítvány támogatásának köszönhetően egy közel 800 ezer forint értékű Pentax öblítő pumpát sikerült megvásárolnia a klinikának, mely az endoszkópos vizsgálatok során a vizsgált terület lemosására szolgál. Ezt az eszközt használni tudják például lenyelt tárgy (így gombelem vagy hegyes, éles tárgy) esetén is, amikor rendkívül nagy jelentőséggel bír, milyen gyorsan tudják meghatározni az idegen test pontos elhelyezkedését. A pumpa segítségével eltávolíthatók a látótérbe került szennyeződések, így a megnövekedett láthatóságnak köszönhetően lehetővé válik a megfelelő diagnózis felállítása és a terápia meghatározása. 

Ez kiemelten fontos gyermekkorban, amikor a vizsgálatok altatásban történnek. A látótérbe került szennyeződések ugyanis akadályozzák a tájékozódást, ezzel nemcsak a vizsgált területről kaphatnak a szakemberek csekély információt, mely akadályozza a diagnózist, illetve a terápiát, hanem az endoszkóp megfelelő manőverezését is hátráltatja, ami adott esetben akár a vizsgálat biztonságos elvégzését akadályozzák meg. Végeredményül pedig a beteg újbóli vizsgálata válhat szükségessé, mely értelemszerűn újabb altatást igényel. Ezért van rendkívül nagy jelentősége az alapítványi támogatásból a pécsi gyermekklinikára került új orvosi eszköznek, mellyel a fenti akadályok elhárulnak.

 

Kottász Gergely

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni