close
CímlapEgyetemi életÁlhírek hálójában – kihívások és lehetőségek az újságírók oktatásában

Álhírek hálójában – kihívások és lehetőségek az újságírók oktatásában

Álhírek és tényellenőrzés – Új kihívások a média- és újságíró oktatásban volt a címe annak az előadásnak, amelyet Michal Kuś, a lengyelországi Wroclaw Egyetem oktatója tartott a PTE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékén november 6-án a Zsolnay Negyedben.

A digitális média, különösen a közösségi csatornák megjelenése az álhírek egyre fokozottabb jelenlétével járnak együtt. Michal Kuś előadása elsősorban a manipulált- és az álhírek történeti, érzelmi aspektusait vizsgálta, rámutatva, hogy az újságírói szcénában milyen új, eddig nem látott kihívásokkal kell szembenézni, amelyek új technikákat követelnek meg a sajtó munkatársaitól. Prezentációjában esettanulmányokat, tényellenőrzést segítő oldalakat mutatott be elsősorban lengyelországi példákból kiindulva.

Michal Kuś előadása része volt New Skills for the Next Generation of Journalists (NEWSREEL) programsorozatnak, ahol négy európai szervezet dolgozik együtt: a projekt vezetője a Pécsi Tudományegyetem, a dortmundi székhelyű Erich Brost Intézet, a Lisszaboni-, valamint a Bukaresti Egyetem.  

Az egy napos szakmai programon workshop-ok, kerekasztal beszélgetések és előadások hangzottak el olyan témákban mint az adat újságírás, kollaboratív újságírás, üzleti modellek az újságírásban valamint a digitális újságírás etikai kérdései. 

A Michal Kuś-szal készült interjúnk hamarosan olvasható lesz az univpecs.com-on!

 

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni