close
CímlapEgyetemi életÁlláskeresési „rapid randi”

Álláskeresési „rapid randi”

2022. március 08.

Modern formában szervez Állásbörzét a PTE KarrierIroda. A tavalyi siker után érdemes már a regisztrációra is figyelni: a legjobb cégekhez a legjobb időpontokat már 9-étől le lehet foglalni. Az esemény online valósul meg. Somogyi Esztert, a KarrierIroda pályaorientációs és munkaerőpiaci koordinátorát kérdeztem a részletekről.

Mit kell tudni erről a rendezvényről?
Az Álláskeresési "rapid randi" célja, hogy elősegítse a hallgatók vagy egykori hallgatók és a munkáltatók kapcsolatfelvételét, ezáltal előszobája legyen egy későbbi együttműködésnek, vagy akár egyenes utat biztosítson egy vágyott pozíció betöltéséhez. A klasszikus állásbörzéhez képest szerettük volna, ha minél több konkrétummal találkoznak az érdeklődők, tehát aktuális állásokról, diákmunkáról, szakmai gyakorlatról tudjanak egyeztetni online térben. Az esemény második alkalommal valósul meg, 2021 őszén egy nagyon sikeres rendezvényt zártunk, partnereink és a résztvevők is rendkívül előre mutatónak találták a kapcsolatfelvétel ilyen típusú megközelítését.

Az idei esemény regisztrációs időszaka március 9-18., a találkozások március 24-én 13:00-17:00 között valósulnak meg. 

Miért rapid?
A beszélgetések mindössze 20-30 percesek, így egy rövid, lényegre törő beszélgetés keretében ismerhetik meg a szervezetek a jelentkezőt, illetve mutathatják be a náluk található karrierlehetőségeket.

Milyen cégek jelentkeztek?
25 szervezet jelezte részvételi szándékát, köztük állami és magán egészségügyi intézmények, turisztikai, mérnöki / műszaki, informatikai, közgazdász, adminisztratív, HR pozíciókat kínáló cégek, diákmunka közvetítő és munkaerőközvetítő szervezetek, határozott idejű külföldi munkát biztosító vállalat, valamint kormányhivatal is található a palettán, de az építőiparban is talál lehetőséget az érdeklődő, vagy akár könnyű fizikai munkára is jelentkezhet. 
A szervezetek nagy része a régióban kínál állást a jelentkezők számára, esetenként biztosítanak home office lehetőséget is.

Minden pozíció és partnereink bemutatkozása megtalálható egy online kiadványban

Milyen karokról vártok hallgatókat? Milyen képzésekről (BA vagy MA), milyen évfolyamokról lehet jelentkezni?
A PTE minden hallgatója számára nyitott a rendezvény, illetve várjuk az Egyetem egykori hallgatóit (alumni) is, hiszen számos főállás is található a kiadványban. Minden pozíciónál feltüntettük az elvárásokat is, tehát láthatja az olvasó, mely munkaköröket érdemes megpályáznia. 

Mivel jár a regisztráció, részt lehet-e venni a programon regisztráció nélkül is?

Regisztrálni a https://idopontfoglalas.karrieriroda.pte.hu/ oldalon lehet.

A hallgatók be tudnak jelentkezni Neptun kóddal, volt hallgatók számára pedig néhány adat megadása után szintén nyitott a felület. Fontos, hogy nem elég csak regisztrálni és önéletrajzot feltölteni, ki kell választani azokat a partnereket, akikkel szívesen beszélgetnének, és hozzájuk időpontot szükséges foglalni. Érdemes szemfülesnek lenni, hiszen március 9-18. között van lehetőség időpontot módosítani / törölni is, így ha valaki esetleg nem talál szabad időpontot adott szervezetnél, egy későbbi időpontban még sikerrel járhat.
Azok az érdeklődők, akik nem találtak megfelelő időpontot, jelentkezhetnek eseményen kívül is ezen a linken. Ebben az esetben a jelentkezéseket továbbítjuk a kapcsolattartóknak, akik szabadon döntenek arról, hogy felveszik-e a kapcsolatot a jelentkezővel a későbbiekben.

Ha valaki regisztrál, akkor már konkrét állásra is jelentkezhet?
Igen, vagy konkrét pozíciót választanak ki a regisztrálók, vagy ahol lehetőség van rá, általános kapcsolatfelvételre jelentkeznek.

Lesznek tanácsadások is?
A PTE Karrier Iroda biztosít Életpálya- és karrier, valamint CV tanácsadást a Tudásközpontban, erre jelentkezni a ptekarrieriroda.hu oldalon keresztül van lehetőség. 

Külföldi hallgatókra is számítotok?
Az esemény a magyar hallgatókat várja elsősorban.

Mit tanácsolnál, hogyan készüljön fel egy hallgató az eseményre?
Mindenképpen fontos egy letisztult, friss önéletrajzot előkészíteni, hiszen ezt minden esetben kérjük a jelentkezőktől.
Javaslom, hogy készüljenek fel a beszélgetésekre, tehát nézzenek utána, mivel foglalkozik az adott szervezet, írjanak egy rövid bemutatkozást, gyűjtsék össze a felmerülő kérdéseket. Érdemes zavartalan körülményeket biztosítani a beszélgetés idejére, számítógépről bejelentkezni telefon helyett, és állásinterjúhoz méltó, közepesen elegáns öltözetben megjelenni.

Gyakornoki helyekre is keresnek a cégek embereket vagy csak állásokra?
A szervezetek szakmai gyakorlati lehetőségeket is biztosítanak. Itt fontos megjegyezni, hogy nemcsak a kötelező szakmai gyakorlatok teljesítésére szolgál az esemény, bárki, aki szeretne munkatapasztalatot szerezni, megpályázhat gyakornoki pozíciót. 

A DPR adatai szerint a PTE-nek sok hallgatója dolgozik a tanulmányai mellett. Nekik miért érdemes eljönni egy ilyen rendezvényre?
Mindenki számára fontos lehet, hogy felvegye a kapcsolatot olyan munkáltatókkal, akikkel szívesen dolgozna együtt a későbbiekben. Ha másért nem, interjúszituációk gyakorlása céljából érdemes az eseményen részt venni, a tapasztalatok hasznosak lehetnek a későbbiekben.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni