close
CímlapEgyetemi életAmerikai egyetemek képviselőit látta vendégül a PTE

Amerikai egyetemek képviselőit látta vendégül a PTE

2016. június 14.

Nyolc amerikai egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjét látta vendégül a Pécsi Tudományegyetem június 5. és 11. között. Az amerikai delegáció tagjai megismerkedhettek a PTE idegen nyelvű képzési kínálatával és hallgatói szolgáltatásaival.  

A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy a jövőben minél több részképzéses amerikai hallgató jöjjön Pécsre tanulni. A delegációt Dr. Zeller Gyula stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, Dr. Tarrósy István külügyi igazgató, Czéh Gábor külügyi referens és Dr. Pozsgai Gyöngyi nemzetközi kapcsolati koordinátor fogadta.

university_of_pecs_fulbright_capacity_building_study_tour_06082016_masolata.jpg

Dr. Zeller Gyula beszámolt a PTE 650 éves jubileumáról, majd hozzátette: a várossal való együttműködés mindkét fél részéről kiemelten fontos, ugyanis a külföldiek idevonzásának egyik fő eszköze Pécs szépségének és biztonságának hangsúlyozása, ugyanakkor a település gazdasági fejlődésének egyik legfőbb előmozdítói a más országokból érkező egyetemi hallgatók lehetnek. A rektorhelyettes hozzátette: „Reméljük, hogy a pécs-pogányi reptérrel együttműködve nemsokára biztosíthatjuk, hogy külföldi hallgatóink közvetlen repülőjárattal utazhassanak hozzánk”.

Dr. Tarrósy István bemutatta a Pécsi Tudományegyetem fő nemzetköziesítési stratégiai irányvonalait. Többek között arról a célkitűzésről tájékoztatta az amerikai delegáció képviselőit, hogy az Egyetem 5 éven belül szeretné megkétszerezni a jelenleg közel háromezres külföldi hallgatói létszámát, s ismertette, hogy milyen lehetőségeket és kihívásokat rejt magában ez a stratégiai célkitűzés.

Czéh Gábor ismertette a PTE jelenlegi amerikai kapcsolatrendszerét, majd az amerikai partneregyetemekkel már meglévő kapcsolatok elmélyítéséről beszélt.

Dr. Pozsgai Gyöngyi bemutatta az amerikai hallgatók számára kifejlesztett Study Abroad programkínálatot, amely egy szemeszter, illetve egy tanév hosszúságú angol nyelvű képzéseket foglal magában. Hangsúlyozta: az egyetem vonzerejének növelése végett a PTE a már meglévők mellett új Nyári Egyetemeket fog az amerikai hallgatók számára a közeljövőben meghirdetni, s az Egyetem célul tűzte ki a külföldi hallgatói szolgáltatások fejlesztését is. Előadását egy PTE-n tanuló amerikai hallgatótól kölcsönzött idézettel zárta: „Pécs egy nagyszerű otthon távol az otthontól”.

A délután folyamán az amerikai küldöttség ellátogatott a Művészeti Karra és a Természettudományi Karra. A Művészeti Karon Dr. Nagy Márta és Dr. Gocsál Ákos mutatta be az idegen nyelvű képzéseket, a Természettudományi Karon pedig Dr. Gábriel Róbert dékán és Dr. Laczkó József tanszékvezető folytatott megbeszélést a delegáció tagjaival.

NÉMETH Vivien

NÉMETH Vivien

Szerzőnk a PTE idegen nyelvi szakreferense

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni