close
CímlapEgyetemi életÁtadták az idei Prinz Gyula Díjakat

Átadták az idei Prinz Gyula Díjakat

A Prinz Gyula-díj a pécsi földrajztudósok különleges elismerése, melyet a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Intézeti Tanácsa ítéli oda 1998 óta professzori, illetve ifjúsági kategóriában.

Előbbivel olyan kutatókat tüntetnek ki, akik tudományterületükön kiemelkedő eredményeket értek el, oktatói, nevelő munkásságukkal is hozzájárultak a hazai geográfia és földtudományok épüléséhez, míg a junior kategória díjazottjai olyan hallgatók, illetve doktoranduszok, akik tehetségüknél fogva a jövőben meghatározhatják majd a hazai és pécsi földrajztudomány fejlődését.

Az átadóra február 6-án került sor a PTE Természettudományi Kar Prinz Gyula termében. A díjat professzori kategóriában dr. Bárdi László nyugalmazott egyetemi docens, a PTE Ázsia Központ alapító igazgatója, Pécs díszpolgára kapta. Az ifjúsági kategória díjazottja az idei évben Máté Éva tanársegéd lett.

Bárdi László köszöntőjében felidézte Princz Gyula pályafutásának néhány mozzanatát:

Amikor Nagykanizsán járt gimnáziumba, volt olyan év, hogy öt tantárgyból is megbukott: többek között földrajzból is és az anyanyelvéből, németből is. Valószínűleg ennek is volt szerepe abban, hogy Budapestre cserélte gimnáziumát, ahol egészen más teljesítménnyel rukkolt elő. Az érettségi évében például megnyerte egy országos versenyt idegenforgalmi témában. A díjat a korabeli hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át, sőt maga Eötvös Lóránt beszélte rá a fiatal Princz Gyulát, hogy tanulmányait folytassa a földrajz szakon. Ez így is történt, és az akkori körülményekhez igazodva és a német anyanyelvének a biztos birtokában azután külföldön folytatta a tanulmányait, Boroszlóban – a mai Wroclawban – volt egyetemi tanársegéd is.
…Princz Gyula volt az az utolsó geográfus, aki a lemeztektonikától kezdve a népességföldrajzon keresztül a településföldrajz és a geomorfológiáig bezáróan a tudományterület igen sok ágának elsőrangú művelője volt. Ma a specializálódás korában ez különösen hat és ma is példaként szolgál. Princz Gyula sokáig lesz még példakép az öreg és örökifjú generációk számára.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni