close
CímlapEgyetemi életAz 1956-os forradalom emlékezete

Az 1956-os forradalom emlékezete

A Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Polgári Szalon Egyesület - az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából koszorúzási és emléktábla avatási ünnepséget rendezett október 22-én az ÁJK-KTK Campus belső udvarán.

„Egy kis ország szembe mert szállni a Szovjetúnióval, az akkori szuperhatalommal.”

- mondta Máté Zsolt, a PTE Interdiszciplináris Doktori Iskola PhD-hallgatója az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi hátteréről: A doktorandusz 1989 rendszerváltó Magyarországával húzott párhuzamot a forradalom történései kapcsán.

Az ünnepségen Albert Camus francia Nobel-díjas író, filozófus méltatásával folytatták: Camus volt az egyik legismertebb szószólója a magyar ügynek. „Albert Camus szellemi tekintélyét használta a levert forradalom emlékezetének életben tartására

– jelentette ki Dr. Varga Zoltán, a PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék egyetemi docense.

„A szabadság mai évfordulóján szívemből kívánom, hogy a magyar nép néma ellenállása megmaradjon, erősödjön és a mindenünnen támadó kiáltásaink visszhangjával, elérje a nemzetközi közvélemény egyhangú bojkottját az elnyomókkal szemben. – idézte Camus Magyarok vére című, 1957 őszén írt szövegét Somogyi Bianka, a Janus Egyetemi Színház színésze, végzős történészhallgató. – „A legázolt bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában, csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat. Nehéz minékünk méltónak lenni ennyi áldozatra. De meg kell kísérelnünk, feledve vitáinkat, revideálva tévedéseinket, megsokszorozva erőfeszítéseinket, szolidaritásunkat egy végre egyesülő Európában.

A Pécsi Polgári Szalon Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emléktáblát készíttetett Albert Camus tiszteletére, mely - a Pécsi Tudományegyetem támogatásával - a Közgazdaságtudományi Kar épülete udvari falának homlokzatán helyeztek el. Az emléktáblát Miseta Attila rektorát és Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke leplezte le.

Az eseményt koszorúzás zárta.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni