close

Az első IGEN

2019. július 19.

PTE NEST – vagyis a Pécsi Tudományegyetem Fészke. Jobb nevet keresve sem találhattak volna a PTE MIK hallgatói által jegyzett stégkápolnának, ami Orfűn, a Pécsi tónál, a Jurtatábor alatt található. Az avatásra július 18-án került sor, és egy igazi esküvő követte.

 

Innováció

Lehet, hogy kémcsövek vagy éppen gépolajos szerkezetek jutnak eszünkbe erről a szóról, pedig az orfűi stégkápolna is ez. Nem ez az első alkalom, hogy a PTE Kutatás- és Innovációfejlesztési Főosztálya a nagyközönség előtt is megcsillantja a különböző karok újszerű szellemiségét. Erről beszélt dr. Gábriel Róbert általános, tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Hogyan lehet a természet iránti szeretet kifejezni? Mitől lesz szakrális egy tér?”

- ezeket a kérdéseket viszont dr. Medvegy Gabriella, a MIK dékánasszonya feszegette. Szavaiból sütött a büszkeség: a tervek és a megvalósítás is a MIK fiataljaihoz kötődik. Az építményt - melyet Kósa Balázs (DLA) és Kovács Péter 2017-ben tervezett meg - 2018-ban valósította meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar – Művészeti Kar b2 Transzdiszciplináris Szakkollégiuma, az egyetem támogatásával.

NEST

„Azt látni, hogy megépült, hasznos, és rendeltetésszerűen használják - ennél nagyobb öröm nem érhet egy építészt, kicsit meg is hatódtunk.” – mondta Kósa Balázs, a NEST egyik tervezője, aki Kovács Péterrel közösen jegyzi az építményt. A projekt közül sokan jelezték, hogy valami megmozdul az emberekben az építmény miatt, sokan, önzetlenül segítették a megvalósulását és az avatási eseményt is. Kósa Balázs hozzáteszi: „Itt van például a Carbonfools zenekar: sosem vállalnak esküvőt, mindig a saját zenéjüket játsszák, de a Nest kedvéért bevállaltak egy ingyenfellépést, és a pár kérésre zenéltek.” Ami a szakralitást illeti, Kósa Balázs leszögezi: „Nem kápolnának szántuk, de ez egy szakrális tér. Egy kápolna mindenképpen egyházhoz kötődő épület, a szakrális tér sajátsága viszont mindössze annyi, hogy elmélyedésre, feltöltődésre, szemléletváltásra késztet. Ez lehet bármilyen tér, akár a saját szobád vagy egy kilátó is. Hogy el lehet-e engedni egy ilyen építményt? „Hetente többször kint vagyok, megtisztítom a környékét cigicsikkektől, ha letörik egy betondarab, pótoltatom. Nem lehet elengedni egy épületet, ez egy hosszú távú folyamat. Akár a berendezés kapcsán is szívesen adok tanácsokat azért, hogy a teret optimalizáljuk. Nemcsak az első pillanatban szeretjük úgy látni az épületeinket, fontos, hogy az évek során is tudjuk tartani azt a színvonalat, amit megálmodtunk.

Építészként az épület teljes lebontásáig felelősséget kell vállalnunk, nem lehet elengedni.

Ugyanolyan hosszú távú elköteleződés, mint egy gyerek. Remélem, nekünk sok gyerekünk lesz.”

Orfű

„Amikor a MIK hallgatói megkerestek, látványtervekkel érkeztek, és meg kell mondanom, hogy az első pillanattól kezdve nagyon tetszett. Szkeptikus voltam abban a vonatkozásban, hogy eredetileg terveztek ide egy ökomenikus oltárkövet, ami lehetővé tette volna az egyházi esküvőket is ezen a helyszínen. Ez nehezen vagy nem lett volna kivitelezhető. Az egyéni belső szakralitás megélésére viszont alkalmat ad - ahogy Kovács Péter (ez egyik tervező – a szerk.) mondta. Jó volt megélni, hogy akárhova fordultunk, mindenki szívesen adott bele, mindenki szívesen segített.” - meséli Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere. „Az első itt tartott esküvő az egyetemi vonatkozás miatt irányítottabb volt, de már vannak spontán bejelentkező párok is.” - mosolyog az orfűi polgármester, majd hozzáteszi: „Lesznek itt esküvők, lesznek itt boldogító igenek, és reméljük, hogy az itt kötött házasságok az örökkévalóságig tartanak majd. Azt gondolom, hogy

aki ezt a helyszínt választja, abban van egy olyan belső béke és nyugalom, ami előrevetíti azt, hogy a döntései jó döntések, és hosszú távra szólnak.”

Hogy milyen ez a stégkápolna?

Annyira illik a természetbe és annyira emberléptékű, hogy elsőre nem biztos, hogy feltűnik a jelenléte. A stégkápolna előtti pallók még nem éreztetik a hely erejét, pedig csak pár lépés, és a nyílt térből egy intim, biztonságos helyen találjuk magunkat. Egyszercsak feltűnik a fák erezete, a gerendák közt átkandikáló sás aranyzöld levelei, a velünk lévő ember szája szögletében egy mosoly vagy a kézfején egy ér. Közben a tó felől áramló szellő végigsimítja az arcot, a hullámok hangja pedig olyan, mint egy megnyugtató ringatás. Ez a fészek – nagyon találó az elnevezés! - nem zárt, sőt, a szomszéd stégen halászók beszélgetése, a közeli kempingben játszó gyerekek zsivaja is beszűrődik ide. Kitekintve gyönyörű panorámává nyílik ki a táj, a Mecsek körbeöleli a felhőket tükröző tavat. Ezekhez az érzésekhez képest lenyűgöző az építmény egyszerűsége.

Az első igen

Szép szimbólum, hogy az elsők, akik a stégkápolnában mondták ki az igent, az egyetem két különböző karához kötődnek: a vőlegény a Bölcsészettudományi Karon oktató, a menyasszony a Műszaki és Informatikai Kar volt hallgatója. Régóta keresték a megfelelő helyet az esküvőjükhöz. Mikor rátaláltak, és beleegyeztek, hogy az az avatással egy napon legyen, a PTE Kutatás- és Innovációfejlesztési Főosztálya nászajándékként megszervezte számukra az egész eseményt. A ceremónia után a pár egy táblácskát is felszerelt a PTE NEST előtt álló oszlopra, hogy ezzel hagyományt is teremtsenek. Augusztus 25-re már bejelentkezett egy pár, akik a PTE NEST stégkápolnában szeretnének házasságot kötni, de vélhetően még többen lesznek.

Előremutatás

„Sok kapcsolódási pontunk van a Pécsi Tudományegyetemmel. Sokszor jönnek ide gyakorlatra a geográfushallgatók, kutatásainkba is bevonjuk őket, az építészhallgatók mérőtáborokba járnak hozzánk, de ez a mai esemény lépés egy szorosabb kapcsolat felé. Jó érzés volt azt is olvasni, hogy az egyetem költségvetésének az egyik sorában egy olyan kis falu, mint az ezer fős Orfű, megjelenik. Szeretjük, ha Orfűn történik valami, főleg, ha az ennyire jó.” - mondja Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

“Az innováció olyan pici, természetesen egyszerű dolgokban is megnyilvánulhat, ami sokszor karnyújtásnyira van. Amikor felfedeztük a Nest létét, nagyon tetszett nekünk az, hogy nemcsak papíron született meg, hanem a maga fizikai valójában is megvalósult. Letisztult és összetett tér, melynek egyenes vonalai magában foglalják a természetet.” - nyilatkozta Hierholcz Nikolett, a Pécsi Tudományegyetem Kutatás- és Innovációfejlesztési Főosztályának vezetője, majd hozzátette: “Fontosnak tartjuk ezeket az eseményeket, hogy

az emberekben tudatosuljon, hogy az innováció sokféle alakban manifesztálódhat:

lehet egy formatervezett kanál, medicina vagy akár egy építmény is. A PTE-nek ez is egy arca, ez is a PTE. Szerettük volna, ha ennek az átadóját az innováción keresztül tudjuk láttatni, ezért szerveztük ezt az ünnepséget. Szeretnénk több kart segíteni azzal, hogy fókuszt helyezünk rájuk, mégpedig nem csak egyszeri, pontszerű figyelemmel, mert az nem jelent valós segítséget. Folyamatos kapcsolatot és jelenlétet generálunk: például a Művész Pénteket is szeretnénk többször ismételni. A Nest átadót követi kétféle játék is: az egyik egy, a jövő héten induló fotópályázat, amit azért hívtuk életre, hogy az emberek jöjjenek el ide, és fizikailag éljék meg azt, hogy az innováció hogyan tud helyet találni a természetben, illetve egy kvízjátékot, mely a tudás disszeminációjáról szól, témája elsősorban az innovációs gondolkodásra való nevelés.”


 

 

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni