close
CímlapEgyetemi életAz idei első szüret

Az idei első szüret

2022. augusztus 05.

A Pécsi Egyetemi Birtokon augusztus 4-én kezdődött el az idei szüret, országosan is ez volt az első ilyen esemény. Az érésben idén a kozmopoliten és a jázmin jeleskedett, a kiváló eredményeket látva döntöttek úgy a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, hogy bizony ideje előszedni a metszőollókat. Az idei szüret a tavalyihoz képest is hamarabb indult, pedig az sem a korábban megszokott időpontot jelentette.

A szüretkezdésen Decsi István kancellár és Madaras Zoltán intézeti elnök mellett Kvanduk Frigyes plébános, egyházmegyei általános helynök is részt vett, aki szüreti áldással indította útjukra a szőlőmunkásokat, nemsokára pedig már a friss mustot is meg lehetett kóstolni.
Az egyetemi birtokon egyelőre elégedettek a termés mennyiségével és minőségével is, a jázmin például egész jól megőrizte a savtartalmát, de már a zenitet is érdemes volt elkezdeni szedni, pezsgőalapnak már ideális paramétereket mutatott.
A nagy meleg és az aszály természetesen érződik a szőlőültetvényeken is, Pécsett az idősebb tőkék kevésbé, a fiatalabbak már inkább megsínylették az esőnélküli heteket. A száraz idő viszont a szőlőbetegségek nagy részét is elriasztotta, így bár kisebb lény eredek mellett ugyan, de kiváló minőséget lehet prognosztizálni. Amire a borászatokban oda kell figyelni, az a napsütés hatása.
A hosszan tartó erős napsütés hatására megéghetnek a szőlőszemek, égett ízek jelentkezhetnek, ezeket megfelelően kell kezelni, már mustként érdemes erre odafigyelni és közbelépni – nyilatkozta Ipacs-Szabó István, az egyetemi birtok főborásza.

 

Győrffy Zoltán

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni