close
Címlap4. Minőségi oktatásAz új tanév elé…

Az új tanév elé…

4. Minőségi oktatás
2023. szeptember 01.

Kedves Hallgatók!

Mindenkinek a legjobbakat kívánom az új tanévben!
Talán természetes, ha elsősorban az újonnan belépőket üdvözlöm, bár az alábbiak a régebbi hallgatóinknak is tartalmaznak megfontolandókat. Engedjétek meg ezért, hogy néhány – általam hasznosnak vélt – tanáccsal lássalak el Benneteket.
Az elkövetkező néhány hónap a rácsodálkozás és az alkalmazkodás periódusa lesz: új arcok, új környezet, új kihívások – nehezített pályán, hiszen sokkal inkább magatokra lesztek utalva, mint korábban. Nincsenek a középiskolában megszokott szoros keretek és számonkérés. Így lehetőség lesz arra, hogy belemerüljetek a sokféle programba, és akár halogassátok is a kötelességeiteket, de azért a tapasztalatok szerint a halogatás általában nem jön be. Végső soron csak a vizsgákon kell átmenni (előbb vagy utóbb). A hallgatói szubkultúra számos jó, vagy kevésbé jó tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy milyen előadásokat, szemináriumokat, gyakorlatokat kell (vagy éppen érdemes) látogatni, mit lehet kihagyni (hiszen úgyis átengednek). Milyen rettenetesek vagy éppen kedvesek az egyes vizsgáztatók és még sok minden másról szinte népmesei történetek keringenek az egyes karokon. Ezeket a meséket ti magatok is tovább fogjátok szőni, színezni, de tapasztalni fogjátok:

semmi nem helyettesíti a saját munkát, erőfeszítést és tapasztalatot

(és a mese az csak mese marad).
Az általam hasznosnak vélt megoldás az, ha kezdetben minden lehetőséget megragadtok, hogy ismereteiteket gyarapítsátok. Kérjetek oktatóitoktól bátran megfelelő visszajelzéseket, s ezek alapján döntsétek el, mire vagytok képesek, miben vagytok kiválóak, mely területeken kell erősíteni, fejleszteni magatokat. Ehhez az Egyetem mentorhálózata is segítséget tud adni. Némely tárgy kevéssé tűnik vonzónak, egyes előadók pedig talán unalmasnak. De higgyétek el, hogy amennyiben mégis nyitottan álltok mindenhez, hogy szépséget, érdeklődésre méltó részleteket találjatok, ez be is fog következni. Látogassátok hát az előadásokat, gyakorlatokat, érdeklődjetek az oktatóitoktól! Legyetek szemtelenül kíváncsiak mindenre, használjátok ki maximálisan az egyetemi évek nyújtotta tanulási, tapasztalási és a társas kapcsolódási lehetőségeket!
Sajnos, sokan morzsolódnak le a kezdeti időszakban. A kudarc nem jó annak, akivel ez megtörténik, de nem jó a tanárnak és az egyetemnek sem. Ennek elkerülésére számos módon tud és akar is segíteni az egyetem. Probléma esetén, legyen az tanulmányi, szociális vagy egyéb jellegű, forduljatok bátran és bizalommal tanáraitokhoz, illetve az egyetemen működő mentori rendszerekhez. Lehetőség van tanulást támogató kurzusok felvételére, pszichológiai segítségkérésre, csakúgy, mint szociális, anyagi problémák esetén is számíthattok segítségre.
Ne feledjétek, hogy a támogatás csak támogatás.

Támogatni csak azt lehet, akinek a problémáit ismerjük, s aki hajlandó is képességeinek megfelelően közreműködni ennek megoldásában, azaz felelősséget vállalni saját boldogulásáért.

Ebben a tekintetben számíthattok az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK), vagy a kari hallgatói önkormányzatok segítségére is.
Nem árulunk el titkot azzal, hogy a jelen felsőoktatási követelményrendszer nagy hangsúlyt fektet a tanterv szerinti előrehaladásra, s mi élünk is azokkal a lehetőségekkel, melyek ezt elősegítik.
Egyetemünk nagy figyelmet fordít a tanterven kívüli foglalkozási lehetőségekre. Büszkék vagyunk arra, hogy a PTE a legsportosabb egyetem címet nyerte el az elmúlt évben, de korábban is - a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mögött - általában a második helyen álltunk. A százéves PEAC sok lehetőséget biztosít azoknak, akik a sporttal nem csak kikapcsolódási szinten kívánnak foglalkozni.
A művészetek terén is sok lehetőség van a kikapcsolódásra, és önmagatok megmutatására mind az egyetemen, mind pedig Pécs városában. Bátorítjuk azokat, akik nemcsak a művészetek élvezői, hanem maguk is alkotói képességekkel rendelkeznek, éljenek e lehetőségekkel. A Kodály Központ az ország legjobb hangversenyterme, ahol a professzionális műsorok mellett időről időre hallgatóink is bemutathatják tudásukat.
Kari és egyetemi szinten a hallgatói önkormányzatok számos szórakoztató rendezvényt szerveznek, ebben garantáltan nem fogtok hiányt szenvedni. Ezeken a helyeken és a város szórakozóhelyein is elvárás azonban az érett, kulturált módon történő viselkedés. A túláradó energiák vagy a vizsgafeszültségek kezelésére a sportolási lehetőségeket ajánlom.
Az egyetem a tanulás-fejlődés és a tudomány művelésének helye, nem politikai intézmény.

Világnézetre, korra, nemre és eltérő kulturális háttérre tekintet nélkül kell elfogadnunk egymást! Az elfogadás – erről sokan elfelejtkeznek – a gondolatok, vélemények meghallgatására, elfogadására is vonatkozik.

Hazai hallgatóink mellett csaknem ötezer külföldi hallgató tanul a PTE-n, erre büszkék vagyunk. Segítsétek őket is a beilleszkedésben, hiszen számukra ez még nagyobb kihívás, mint a számotokra. E tekintetben is további lehetőségeket kínálunk valamennyi hallgatónknak a programkínálatát tekintve évek óta terebélyesedő és egyedülálló Nemzetközi Évad  interkulturális rendezvénysorozat keretében.

Érezzétek jól magatokat az Egyetemen, Pécsett, de ne feledjétek, hogy célja van annak amiért itt vagytok!

A valóban elkötelezett hallgató önmagáért tanul, és felelősséget is vállal a saját fejlődéséért! Az éppen aktuális feladat, vagy vizsga megoldása csak „melléktermék”, de szükséges, hogy megtaláljátok, elérjétek a céljaitokat! Amikor nehézségeitek támadnak, gondoljatok arra, ti akartatok a PTE-n tanulni. Dolgozzatok tehát eredményesen önmagatokért!
A fenti – általam hasznosnak vélt – tanácsokat nem mindenki fogja megfogadni, van, aki saját utakkal próbálkozik, s lehet, hogy az is jó lesz. A következő hónapok, évek döntik el, melyik lesz eredményes.

Üdvözlettel,

Miseta Attila
rektor

Miseta Attila rektor

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni