close
CímlapEgyetemi életBárkiből lehet áldozat

Bárkiből lehet áldozat

2022. szeptember 22.

Szabadulószobának berendezett lakókocsi érkezett Pécsre, a Fürdő utcába, a Kossuth tér keleti oldalába szeptember 22-23. között a Holland Rendőrség és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Emberkereskedelem Elleni Kutatócsoportja szervezésében. Szeptember 22-én sajtótájékoztatóval nyitották meg a kocsit a pécsiek előtt.

Összefogás
“Bárkiből lehet áldozat, emiatt nagyon fontos, hogy felismerjük, ha emberkereskedelemről van szó. Úgy gondolom, Pécs büszke lehet arra, hogy teret adhat egy ilyen projektnek” - mondta el Schranz Richárd, a BIOKOM részéről, a várost képviselve. Az edukáció, a felismerés és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Gulyás Zsolt Baranya Megyei Rendőrfőkapitány: “Az emberkereskedelem látens bűncselekmény, együtt tudunk csak tenni ellene. A projektben orvosok, holland szakemberek, holland és magyar rendőrök vesznek részt, azon dolgozva, hogy felhívjuk a veszélyekre a figyelmet. A szabadulókocsi a közös együttműködés első látványos eleme.” Dr. Fábián Adrián, a PTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja elmondta:

“Ez egy társadalmi probléma, ami csak együttműködéssel oldható meg, de nyilvánvalóvá kell tenni, nemcsak a jogászok és jogalkalmazók, hanem a társadalom szélesebb rétegeinek számára.”

 

A pécsi jogi szál
“A Nemzetközi és Európai Jogi Tanszék holland partneregyetemekkel kialakított sikeres együttműködéseire építkezve jutottunk el eddig. A projektünkhöz csatlakozott Magyarország holland nagykövetsége, Hollandia magyarországi nagykövetsége és a holland rendőrhatóságok is”  - tájékoztat dr. Fábián Adrián dékán.
“Az egyetem közreműködése kevésbé látványos, hiszen a hangsúly a kutatómunkára esik. Más szakemberek bevonásával, tehát nem csak jogász kollégák együttműködésével dolgozunk azon, hogy feltérképezzük ennek a társadalmi problémának a gyökereit, és kiderítsük, hogyan tudunk hatékonyan segíteni. Az is tervben van, hogy kifejezetten e témának egy doktori disszertációt is szentelünk.”
“Ezek viszonylag jól szervezett, nemzetközi szintű hálózatok, profi bűnözők állnak a háttérben. Az emberkereskedelem bárkit érinthet, aki kiszolgáltatott, a társadalom perifériáján helyezkedik el. Itt

nemcsak a szexuális kizsákmányolásra kell gondolni, gyermekmunkáról, de modernkori rabszolgaságról is szó lehet.

Ami ezek közül leginkább látható, az valóban a szexuális kizsákmányolással függ össze, ami javarészt lányokat, gyermekeket érint, de ennél szélesebb az a probléma.

Nincsenek pontos statisztikák arra vonatkozóan, hogy pontosan hány embert érint az emberkereskedelem. Minden bizonnyal tízezres vagy százezres nagyságrendű, attól függően, milyen térségben vizsgáljuk ezt a kérdést. Az biztos, hogy Magyarország Kelet és Nyugat ütközőpontján ebből a szempontból inkább tranzitország. Mást lát ebből a problémából a holland jogalkalmazó rendőrhatóság és a magyar is, és éppen ezért fontos ezeket a tapasztalatokat közös nevezőre hozni” - mondta el dr. Fábián Adrián, majd mikor azt firtatom, mit tehet a jogalkotó, a jogalkalmazó és mi, a társadalom tagjai az emberkereskedelem ellen, így fogalmaz:
“A jogalkotó, jogalkalmazók viszonylag tisztában vannak a probléma súlyosságával. Ha tippeket adhatok, akkor inkább azoknak, akik akár hírekből, akár közvetetten értesülnek a problémáról, hogy figyeljenek oda az emberekre, az elesettekre, mert könnyen előfordulhat, hogy ilyen helyzetekbe kerülnek embertársaink, ami a lehető legsúlyosabb következményekkel járhat a számukra. Az áldozatok általában olyan élethelyzetekben vannak, hogy a kitörés rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen.

Gyakorta fordul elő, hogy csak a legkritikusabb, legvégső fázisban jut el a probléma adott ügy a hatóságok látókörébe. Jó lenne ezen javítani! A projektünk ehhez próbál hozzájárulni.”

A szabadulókocsi
Az Escapevan, azaz a „szabadulókocsi” elnevezésű program keretében a látogatók megismerik Nóra történetét, akit először Magyarországon, majd Hollandiában kényszerítettek prostitúcióra, végül a hatóságok munkájának köszönhetően megmenekült.
Tíz perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy Nórát, az elrabolt lányt kiszabadítsünk a sötét kocsiból. Az ajtót, amit a játék elején ránkzárnak, egy kulcs nyitja, amit a wc-ben rejtettek el - azt viszont két számzáras lakat védi. A kódok és részeik a kocsiban vannak elrejtve.


A sötét kocsiban nyomasztó volt a hangulat: nemcsak a fények, a történet, a hangulathoz illő szagok/illatok, hanem amiatt a hangfelvétel miatt is, amin Nóra  elmeséli a történetét.
Négyen - egy sajtófotós, két újságíró és a pécsi jogi kari dékán - kutattunk az információk után, és bár találtunk is nyomokat, nem jártunk sikerrel, pedig nagyon meg akartuk menteni Nórát.
“Itt nincsenek tündérmesék, hogy majd valamelyik kuncsaft beleszeret a prostituáltba, és megmenti. Ezek a lányok általában komoly fizikai és mentális sérültként végzik, ha bele nem halnak abba, ami velük történik. Ne hibáztassátok magatokat, hogy nem sikerült kijutni.

A legkönnyebben ugyanis úgy lehet kiszabadulni egy ilyen helyzetből, ha valaki kívűlről kinyitja az ajtót”

- fogalmazott a holland felet képviselő rendőr.
Szeptember 22-én és 23-án reggel 9 és este 8 között lehet kipróbálni a szabadulókocsit, Pécsett, a Fürdő utcában. Ingyen van, a kezelők beszélnek magyarul. Ha nem sikerül kijutni, az ajtó tíz perc múlva kinyílik.

A szabadulókocsi járja az országot, Budapest után most két napig lesz Pécsett, az ezt követő állomások:
szeptember 24. Szeged, Aradi vértanúk tere, 9:00-16:00;
szeptember 26. Szolnok, Hild János tér, 9:00-16:00
szeptember 27. Debrecen, Kossuth tér, 9:00-16:00;
szeptember 28. Nyíregyháza, Kossuth tér, 9:00-16:00;
szeptember 29. Miskolc, Szent István tér, 9:00-16:00;
szeptember 30. Budapest, V. kerület Városháza park, 9:00-20:00

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni