close
CímlapEgyetemi életBemutatták a PTE egyedi kiadványát

Bemutatták a PTE egyedi kiadványát

2019. április 30.

Ma délelőtt az országos sajtó számára is bemutatták a Pécsi Tudományegyetem vadonatúj nemzetközi szakácskönyvét, az „50 étel a nagyvilágból” címet viselő kötetet.


A hivatalos bemutató ugyan a Nemzetközi Esten már megtörtént, ezúttal a sajtó munkatársai vehették kézbe az egyedülálló könyvet. Egyedülálló, hiszen a PTE hallgatói révén Algériától Vietnámig utazhatunk a gasztronómia világában, ha fellapozzuk az új könyvet, amely májustól már országos terjesztésben, a Líra hálózatában is elérhető. Nem véletlen hát, hogy a fővárosból is számos újságíró érkezett a rendhagyó pécsi bemutatóra, amelyen a receptgyűjtemény ételeiből ízelítőt főzött Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata, az ételekhez pedig a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Ahogy az már korábbi cikkeinkből ismert, a Pécsi Tudományegyetemen tanuló közel 4500 külföldi diák körében tavaly felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb receptet. A projekt eredménye 46 országból 50 recept lett, amelyek az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyv alapját adják.

Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot, és a főzésen kialakult jó hangulat a könyvből is visszaköszön. Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlják, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával. A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának gondozásában megjelent kötet májustól
érhető el országosan a Líra kínálatában, valamint a Pécsi Tudományegyetemen.

Kottász Gergely

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni